Visst ljuger snuten!

Förresten, inte bara ljuger så där som vi alla gör, lite små vita lögner för att livet ska bli lättare. Nej, poliser ljuger ofta medvetet och planerat. De ljuger regelmässigt, förfalskar bevis och hittar på rakt ur luften. Antingen för att sätta dit folk de tycker är skummisar, eller för att skydda kollegor.

Detta är inget jag påstår rakt ut i tomma luften. Det är mina erfarenheter som har visat mig att det är på det viset. När jag var tonåring såg jag poliser ljuga för att sätta fast småkriminella kompisar. I rättegångar där jag själv varit åtalad för våldsamt motstånd har jag hört och sett poliser ljuga hejdlöst. Nu senast har jag sett det i en rad av rättegångar efter de s.k. Göteborgskravallerna.

Under Göteborgsrättegångarna har polisen använt förfalskade filmer som bevis, vid ett flertal tillfällen har poliser hittat på människor och handlingar ur tomma luften. Man har berättat om saker som aldrig hänt och saker som hänt har man förnekat. I alla rättegångar om Hvitfeldtska har en kommissarie Göran Nordenstam envetet ljugit. Vi har varit flera som vittnat om samma sak. Hans version har skiljt sig markant från den vi andra berättat. Antingen har han eller jag och Hans Abrahamsson ljugit. Jag vet att det inte är jag och inte heller Hans, då vi två berättar samma historia. Återstår bara att Nordenstam har ljugit, ja faktiskt begått mened. Rättens ledamöter och domare har låtsats som det regnar. Ingenting har hänt, ingen utredning om mened startats, ingenting.

Alla de poliser som åtalades och frikändes för övergreppen vid Schillerska gymnasiet ljög. De visste mycket väl vem och vilka poliser som slagit på liggande personer, de visste vilka poliser som yttrat kränkande ord. Med allra största sannolikhet var det några av de åtalade som stått för dom grövsta orden och övergreppen. När de satt där och ljög i rättssalen satt deras kompisar och kollegor på åhörarplats och flinade, ja småskrattade. Eftersom poliserna var åtalade var det inte mened, men ska verkligen poliser ljuga och smita från ansvar på ett sånt flagrant sätt. Är det verkligen en sån poliskår vi vill ha?

I samband med att aktivister blev skjutna har alla poliser i den aktuella gruppen på 5 stycken sagt att de skjutit, två har sagt att de skjutit den svårast skadade. Minst två av dessa poliser ljuger. Man kan på bilder, filmer och från vittnesmål lätt avgöra vilken polis som skjutit och svårt skadat den aktuelle aktivisten. Den andre kan omöjligen ha skjutit honom och det är lätt att se. En annan av de fem har aldrig ett skjutvapen i handen överhuvudtaget. Så han kan inte ha skjutit ett skott. Inte heller kan han ha uppfattat situationen som så hotfull som han sagt i förhören. I rättegången mot den svårt skottskadade aktivisten har också en förfalskad film använts som bevis.

I en annan rättegång berättade en polis om ett möte. En film visade att inget av det han sa var sant. Inget åtal för mened ändå. I ett annat fall pekas en viss aktivist ut av poliser. Filmer visar att utpekandet är felaktigt. Inget har hänt med dessa poliser heller. Så fortsatte det, i rättegång efter rättegång, i utredning efter utredning. Det är alltså inga misstag när en del poliser ljuger, det är ofta planerat och medvetet. Det är inga olycksfall i arbetet, det är inga tillfälligheter. Nej, de ljuger uppenbart medvetet, regelmässigt och beräknande. Kanske också på ren slentrian. Det är inte en sån poliskår vi vill ha. En sån poliskår brukar kallas korrupt och det krävs politiska krafttag för att åtgärda saken. Därför är det bra att JK tagit tag i detta.

Anders_S

PS. Jag tror mig veta att flertalet poliser inte ljuger. Att majoriteten är ärliga. Men tyvärr har jag alltför ofta sett motsatsen. DS.

Advertisements