Nationaldagen 2006

Så var den då över, den av borgerliga media och regeringen påhittade nationaldagen. En dag som i stort sett ingen bryr sig om. En dag som regeringen i praktiken skänkt till nazister för att försöka utnyttja. Bristen på folklig förnakring gör det väldigt enkelt för extrema högergrupper att försöka slå mynt av nationalism och rasism under täckmantel av en ”nationaldag” som inget betyder.

Så var det även i år, i Stockholm försökte nazisterna sig på att visa upp sin ”styrka” . Från hela Sverige lyckades de endast samla 800 personer vilket om något visar hur små och isolerade de nazistiska sekterna är. Men de borde inte ens vara så många och de borde inte kunna hålla nån marsch. Varje gång de marscherar är det en seger för intoleransen, inskränktheten och främslingsfientligheten.

Det är på delvis vänsterns fel att nazisterna ständigt lyckas manifestera i Stockholmstrakten, på ett sätt som de inte lyckas med någon annan stans i Sverige. Vänsterns svaghet och splittring bäddar för att nazisterna lyckas marschera. På nationaldagen hade vänstern 4 olika*, säger 4 olika arrangemang och dessutom ordnade tidningen Gringo ett intetsägande jippo som lockade folks som borde varit med i verkliga antinrasistdemonstrationer.

Det är dags att alla vänstern i Stockholm börjar agera gemensamt, med styrka. AFA och andra autonoma bör sluta med sina dödsdömda projekt som alltid leder till att polisen omhändertar ett antal människor, till helt onödiga konfrontationer med snuten och ett avståndstagande från vanligt folk och arbetare. Vänsterpartiet kanske borde bli lite synliga överhuvudtaget i dessa frågor och i demonstrationer mot rasism.

Hade det funnits ett enda arrangemang, en enda motdemonstration i Stockholm tror jag det utan problem hade kunnat locka 8000 personer, dvs 10 gånger fler än nazisterna. En sån demonstration hade varit en kraftuppvisning från vänstern. Som det nu var framstod antirasisterna i Stockholm som splittrade och färre än nazisterna. Det är till skada och stärker nazisterna. Vänsterns splittring medverkar på detta sätt till att göra rasisterna starkare. Det är skandal. Det är dags att alla vänsterkrafter i Stockholm tar sitt ansvar och att vi får se enade demonstrationer i fortsättningen.

Anders_S

*AFA med 200 deltagare, NMR med 300 deltagare, LO och Vänsterpartiet hade egna grejer.

Advertisements