Kan vänstern stödja Hizbollah?

Mitt svar är nej. Vänstern bör stödja vänstern, inte islamister elelr andra typer av religiösa organsiationer. Innan jag utvecklar detta vill jag emellertid länka till en del inlägg i detta ämne, i Arbetarens ledare i nr 29 skriver Andreas Malm ”Slut upp bakom Hizbollah i dess kamp för ett fritt Libanon” . Rasmus Fleischer dammar i sin tur på Andreas Malm i Expressen, Hizbollah-vänstern stöder judeutrotning och på yelah.net, ”Hizbollah måste
avväpnas”
. Den autonoma vänstern argumenterar mot all typ av samarbete med Hizbollah, Utvärdering av kampanjen för solidaritet med Palestina och Libanon

Andreas Malm svarar de autonoma och Rasmus Fleischer i Arbetaren, Vem ska vänstern stödja, i Expressen, Därför ska vi stödja Hizbollah. Rasmus Fleischer återkommer med svar i Expressen, Bra att syndikalister tar avstånd från Andreas Malm

På Yelah.net har Andreas Bryhn och Ronny Stansert skrivit flera artiklar i en debatt med Fleischer, Ännu en fradgetuggande Israelförsvarare, ”Dubbla måttstockar i debatten om Mellanöstern”. Maj Greitz har skrivit den utmärkta artikeln ”Rasmus har fel om Hizbollah” som intar ett mellanläge. Den kände libanesiskfödde debattören Gilbert Achcar intar också en slags mellanposition, Twin Battles, The 33-Day War and UNSC Resolution 1701.

Förutom Achcar kommenterar flera andra FN-resolutionen, Ali Esbati, FN-resolution och FN-styrka, Michel Chossudovsky, The United Nation’s highest body upholds Israeli War Crimes, in Violation of the UN Charter

Och till slut om att inte stödja Hizbollah utan stödja vänstern. För att komma till denna slutsats tycker jag man först ska analysera Hizbollah. Det tycker jag Andreas Malm gör på ett utmärkt sätt. Men han går för långt i sitt stöd till Hizbollah. Man kan faktiskt stödja organisationens kamp mot Israel utan att stödja organisationens alla metoder. Terrorbombningar mot civila är inte acceptabla exempelvis. Så, stöd alltså kampen mot Israel, men inte Hizbollah. Vilka ska man då stödja, ja man kan exempelvis stödja den vänster som finns, exempelvis RCP som har tagit ett uttalande, Låt bli att ändra spelets regler!, om Israels anfall på Libanon. Det är enkelt att skicka stöd till denna vänstergrupp, ge ett bidrag till den insamling som organisationen Solidaritet utan Gränser startat

Advertisements