Vems Göteborg? Arbetarnas eller kapitalets?

Sedan förra valet har det skett en rad försämringar i Göteborg. Många har protesterat men politikerna har dövörat till. Stadsdelspolitikerna skyller på kommunen, kommunen skyller på riksdagen och alla skyller på ”marknaden”. Så frågan är:

Vems är Göteborg? Är det marknadens eller göteborgarnas stad?

Det räcker att peka på några viktiga frågor – bostadsfrågan, miljön och den kommunala servicen – för att se för vem politiken bedrivs i Göteborg idag:

• Det är nästan hopplöst att få en billig lägenhet för den som vill flytta hemifrån. Men för dem som har pengar finns det lyxlägenheter.
• Miljarder grävs ner i tunnlar och vägar medan kollektivtrafiken får nöja sig med smulor.
• I förorterna dras vårdcentraler ner medan skattepengar läggs på den privata Axess-akuten i centrum.
• Företagen betalar ingen kommunalskatt och köper vård åt sina chefer medan nedskärningarna fortsätter i skola, vård och omsorg.

På punkt efter punkt är det samma sak: en klasspolitik som gynnar de rika och storföretagen på bekostnad av vanliga människor.

Alla politiker säger att ”vi måste spara”. Men de ljuger! Vårt samhälle är rikt. Hur samhällets resurser skall användas; till god vård, bra skolor och vettiga bostäder åt arbetare och låginkomsttagare eller till lyxkonsumtion åt överklassen, det är politiska val.

Nedskärningspolitiken är också en fråga om bristande demokrati. Stadsdelsnämnderna som skulle ”fördjupa demokratin” har varit lydiga redskap för nedskärningar, oavsett om de styrts av (s), (m) eller (v). Socialistiska Partiet är för en verklig demokrati, där vi som lever och arbetar i Göteborg kan styra politiken efter våra intressen. Då kan vår stad bli arbetarnas Göteborg – inte kapitalets.

Jag ställer upp för Socialistiska Partiet i årets val för att säga motsatsen till vad de styrande säger. Det finns resurser – men i fel händer. Det gäller globalt, det gäller i Sverige och det gäller i Göteborg. En annan värld är möjlig – om vi väljer att slåss för den.

Ge inte nedskärningspolitiken något stöd – protestera istället genom en röst på Socialistiska Partiet!

Mer om Socialistiska Partiets valkampanj i Göteborg
Mer om Socialistiska Partiet

Anders_S

Advertisements