1001 filmer du måste se innan du dör?

Läste innan jul en artikel om boken med ovan nämnda titel. Recensenten Jens Peterson i Aftonbladet var inte helt nöjd med boken, Top gun men inte Rififi?. Han räknar upp en mängd filmer som inte finns med. Det finns inga filmer av Jan Troell, Den enfaldige mördaren finns inte med osv. Sen fick jag boken i julklapp. Jag tycker boken är intressant, men urvalet är ibland underligt, precis som Jens Petersom påpekat. Personligen sknar jag en del engelska filmer som Commitments, Full Monty (Allt eller inget), Brassed Off och Lock, Stock and Two Smoking Barrels osv. Vid närmare läsning av boken insåg jag att filmer om arbetarklassen och fattiga saknades i stor utsträckning. Med undantag av maffiafilmer då. Det gäller filmer från alla länder, filmer om arbetarklassens villkor saknas i stort sett (undantag finns naturligtvis). Det är helt ekelt en bibel för medleklassen och medleklassens problem som producerats. Intressant bok – javisst. Intressanta filmer – javisst (med en del undantag förstås). men en klar slagsida bor från vanligt folks vardag, från arbetarklassens problem och vardag.

Nog hade fler Ken Loachfilmer (ex. Land och frihet) platsat. Utvandrarna och Invandrarna borde väl varit med i en bok utgiven i Sverige. Kusturicas Zigenarnas tid naturligtvis och kanske ytterligare någon av hans filmer. Franska Det ligger en vit man i din säng och en del andra franska filmer om arbetarklassen. Amerikanska filmer som Norma Rae, Gilbert Grape och En officer och en gentleman. Så kan jag nog hålla på en stund. En bok som jag skulle vara helt nöjd med måste innehålla fler filmer om underordnade gruppers villkor. Invandrare, arbetarklassen, kvinnor etc.

Och var i helvete finns filmerna från den muslimska världen? Turkiska och arabiska filmer? Persiska filmer finns ett par, men i övrigt i stor sett ingenting.

Anders_S

Advertisements