Integriteten hotas – IB legaliseras

Under 70-talet rullade journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt på tidningen FIB/kulturfront upp en härva av olaglig underrättesleverksamhet och åsiktsregistrering i Sverige, den s.k. IB-affären. De inblandade i den olagliga verksamhet fick inga straff. Det fick däremot avslöjarna Guillou och Bratt. Det hela har också undersökts av säkerhetstjänstkommissionen som skrivit ett antal rapporter, IB del 1, IB del 2, IB del 3 och om övervakningen av Palestinarörelsen inklusive det amerikanska spåret samt den s.k. sjukhusaffären.

I mostats till vad många tror lades emellertid inte IB ner efter att det avslöjades. Istället döptes verksamheten om och den heter nu KSI, Kontoret för särskild inhämtning. Och man har fortsatt samma verksamhet som tidigare, som en del av MUST, Militärens underättelse och säkerhetstjänst. I alla förslag på ökad kontroll och integritetshotande åtgärder som lagts fram av Bodström och nu även av den borgerliga regeringen finns också förslag om att legalisera hela KSI:s verksamhet och att tillåta det som KSI än så länge gör olagligt. Istället för att stoppa olagligheter väljer borgarna alltså istället att legalisera verksamheten. Läs mer, Integriteten hotas, Klart för avlyssning, Säpo totalsågar underrättelseförslag

Anders_S

Advertisements