Ökar våldet i samhället?

Jag reagerade på en artikel i Tidningen Internationalen, ”Värre och värre och värre våld” och skrev en insändare, Inga belägg för att våldet i samhället ökar. Insändaren har också besvarats (finns inte publicerat på nätet ännu). Därefter har jag skrivit ytterligare ett inlägg i debatten, ”Svaret från Katarina om våldet i samhället bevisar ingenting” . Utöver detta vill jag hänvisa till Mattias Hagbergs artikel i Arena år 2002, ”Den effektiva brottsmyten” och hans bok ”Släpp fångarna loss” .

De som producerar statistik kring våld är BRÅ som får sina siffror från Polismyndigheter, Åklagarmyndigheter och Domstolar. Dessa organisationer har egenintresse i att våldet ooch brotten syns öka. Det ger nämligen mer pengar och mer makt till dem. Tidningar rapporterar flitigt om våld för att sälja fler tidningar. Privata vaktbolag och säkerhetsföretag har intresse av att sälja fler tjänster och prylar. Osv. Sammantaget bibringas alltså allmänheten en bild av ökande våld, som förmodligen inte alls är sann. Läs också Lars Henrikssons ”I ensamheten växer rädslan

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements