Franska presidentvalet

Det är snart presidentval i Frankrike. I skuggan av de kandidater som dominerar intresset i svensk media, Sarkozy, Royal, Bayrou och le Pen, gör socialistiska LCR:s (Ligue Communiste Révolutionnare) karismatiska kandidat Olivier Besancenot en stark valkampanj. En kampanj i Frankrike är uppmärksammad och välbevakad. I opinionsundersökningarna ligger han på 5:e plats, före alla andra kandidater som finns till vänster om socialdemokraterna. Med bakgrund av bla. förortsupproret och CPE-striden i fjol så finns det chans att årets stora valskräll kommer från vänster istället för från höger.

LCR:s svenska systerparti heter Socialistiska Partiet och har gjort en sida som kontinuerligt uppdateras med nyheter från det franska valet: http://besancenot.fjardeinternationalen.se/

Advertisements
  • Davy

    Överraskning kan det bli, men knappast någon skräll. Besancenot ligger visserligen bäst till av alla s.k. småkandidaterna, men medan de ”stora” kandidaterna pendlar kring 20% så får han som mest 5%. Extremvänstern säger själv att de blir glada om de lyckas göra samma resultat som 2002: sammanlagt 10%.

  • Anders_S

    Du har helt rätt. Jag överdrev nog lite där. Men det är samtidigt så att det är första gången som en kandidat från LCR är den extremvänsterkandidat som får fler röster än både LO:s och PCF:s kandidater. Vilket kanske är en liten skräll för medlemmarna i Fjärde Internationalen.

    Problemet med det sammanlagda extremvänsterresultatet är ju att de senare tappat väldigt mycket samtidigt som Besancenot inte ser ut att vinna lika mycket som de andra tappar. Bove tar ju dessutom omkring 2%.

    Ett annat bekymmer är naturligtvis att många väljare, helt riktigt försöker säkra att Royal kommer till andra omgången. Det vore ju inget vidare med två högerkandidater en gång till.