Vinnare i franska presidentvalet

I franska presidentvalet finns flera vinnare och flera förlorare. Vinnare är naturligtvis Sarkozy som får flest röster och ett psykologiskt försprång inför andra omgången mot en annan vinnare, Royal. Socialistpartiets kvinnliga kandidat reparerar fadäsen från förra presidentvalet då socialistpartiets kandidat inte gick till andra omgången. Den gången kom Le Pen dit. Le Pen som i detta presidentval är en av de tydligaste förlorarna. Minskning i både procentandelar och i reella tal, det senare trots ett ökat valdeltagande.

Tredjekandidaten Bayrou är både vinnare och förlorare. Vinnare då han trots allt kom trea och dessutom fick hela 18% av rösterna. Hans väljare är de som kan avgöra vem som vinner i andra omgången. Förlorare då han inte tog sig vidare till andra omgången. En annan klar vinnare är LCR:s Olivier Besancenot. Han fick fler röster i absoluta tal än vid förra presidentvalet, men lite lägre procentandel. Besancenot fick högst röstantal i hela vänstern till vänster om socialistpartiet och LCR har nu blivit det viktigaste partiet i det som fransmännen kallar ”extremvänstern”. Ett viktigare parti än det en gång så mäktiga franska kommunistpartiet. LCR ska nu gå vidare genom att ställa upp över 400 kandidater i de kommande parlamentsvalen. Det är bara att lyckönska partiet till fortsatta framgångar.

Läs mer om Besancenot och LCR:

Svenska Besancenotbloggen
Socialistiska Partiet (Svensk systerparti till LCR)
Internationalen (Svensk vänstertidning)
På franska:
LCR
Besancenots kampanjsajt

Valresultat när 97.57 procent av rösterna är räknade:

Sarkozy 31.11; Royal 25.83; Bayrou 18.55; Le Pen 10.51; Besancenot (LCR) 4.11; Buffet (PC) 1.94: Voynet (Gröna) 1.57; Laguiller (LO) 1.34 samt Schivardi (PT) 0.34.

Andra bloggar om:

Advertisements