Den odemokratiska FNL-rörelsen

Jinge tipsar i ett inlägg på sin blogg om en bok om De Förenade FNL-grupperna (DFFG). Boken verkar klart intressant. I artikeln skriver Jinge att FNL-grupperna var en av de framgångsrikaste rörelser som skapats i Sverige. Jinge nämner dock inte med ett ord att FNL-rörelsen var mycket odemokratisk. Tyckte man inte som majoriteten, som bestod av maoister från KFML/SKP blev man utesluten. I det sammanhanget vill jag tipsa om ett antal artiklar på nätet som handlar om denna aspekt av Vietnamrörelsen. Flera skrivna när det begav sig. Samt om ett antal artiklar som handlar om själva Vietnamkriget, inklusive dokument från FNL.

Samling av artiklar kring Vietnamkriget och vietnamrörelsen.
Artiklar på Marxistarkivet om Vietnam

Själv är jag för ung för att ha deltagit i FNL-rörelsen på allvar, men jag var på en fest i Göteborg där segern firades år 1975. Festen ägde rum på musikstället Sprängkullen och en av de som besökte festen som talare var Vietnams ambassadör (eller var det nån lägre tjänsteman, blir osäker nu, förmodligen var det nån lägre tjänsteman). Bakom honom hängde en stor FNL-flagga och den flaggan ligger numera på min vind och jag tar fram den till 1-maj när det är nåt jämnt jubileum av FNL:s seger över USA-imperialismen.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Per Nygren

  Hej!
  Vad jag minns var det Nordvietnams ambassadör som deltog i segerfesten på Sprängkullen 1975.
  Det var en av de bästa dagarna i mitt liv. Att FNL-grupperna skulle varit så odemokratiska var inget jag la märke till eller reflekterade över på den tiden. Dom lyckades i varje fall bilda den största antiimperialistiska folkrörelsen någonsin i Sverige.
  Per Nygren

 • Anders_S

  Jga tro inte någon upplevde at FNL-rörelsen var odemokratiska, förutom de trotskister och errare som blev uteslutna.

  Uteslutninagrna nämns i den aktuella boken. Men det aktuella kapitlet känns tunt och författaren har inte läst de skrifter som errarna och RMF/KAF producerade i frågan.

  Själv var jag för ung för att delta i FNL-rörelsen och dessutom bosatt i en småstad. Jag var 19 år 1975 när segerfesten ägde rum. Den var jag på och det var grymt häftigt.

 • DROGER

  Ander och Per!! fortsatt debatt kanske kan ske på Facebook grupp Sprängkullen som jag hoppas får många medlemmar. Stort behov också av Sprängkullens hemsida,,när kommer den????

 • Pingback: En bok om FNL-rörelsen | Svensson()