Polisen trakasserar aktivister

Polis och media i Tyskland gör nu sitt bästa för att jaga upp stämningen inför demonstrationerna mot G8-mötet om två veckor. Precis som svensk media inför Göteborg 2001. Polisen i Tyskland genomför razzior mot aktivister, arresterar och trakasserar folk. Precis som det skulle skapa en bättre stämning. Man inskränker rättigheten att demonstrera och stänger helt av jättestora områden. Något som fått politiker i tyska parlamentet att reagera och kritisera polisen.

Svenska media rapporterar okritiskt den tyska polisens verksamhet och bidrar därmed till att skapa ett ”konfrontationsstämning”. Man är dessutom helt oinformerad om vad som ska äga rum. Det verkar gälla även den forne aktivisten Mats Deland som skriver i Aftonbladet. 100 000 människor vänats till Rostcok, men inte samtidigt som G8-mötet. Då kommer det att röra sig om några 10 000-tal. De 100 000 väntas till demonstrationen den 2 juni. Vilket är helgen innan G8-mötet. Genom att föra ut felaktig information hjälper därmed journalisterna, även sådana som vänder siog mot den tyska polisens agerande, till att trissa upp stämningen.

Det finns anledning att tro att de danska politikernas och den danska polisens hårda attityd mot Ungdomshuset och Christiania denna vår faktiskt också är trakasserier med anledning av demonstrationerna och protesterna mot G8-mötet i Heiligendamm utanför Rostock. Inte nån huvudanledning, men som en anledning att göra angreppen på den alternativen just denna vår. Förutom att vara ett utslag av den danska regimens totala högervridning.

Demonstrera den 2 juni mot G8-mötet

Källor: Motkraft1, Aftonbladet, DN1, DN2, DN3, SVD

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • matsdeland

  Hej Svensson, jättebra att du läser kritiskt, och jag tar gärna emot kritik. Men just här fattar jag inte riktigt hur du menar (jag skiljer ju noga mellan demon den 2 och själva toppmötet). Kan du utveckla?
  Vänliga hälsningar
  Mats Deland

 • Anders_S

  Hej Mats, jag kan inte se att demonstrationen den 2 juni nämns i artikeln i Aftonbladet, se länken i artikeln ovan (jag läser enbart på nätet). Jag tyckte detta var konstigt.

  I artikeln får man klart intrycket att jättedemonstrationen planeras den 7 juni, inte den 2:e som är det riktiga. Inte heller är det nån klar åtskillnad mellan de olika blockaderan och den stora demonstrationen. Läser man enbart denna artikel innebär det inte så stora problem. Men taget ihop med andra artiklar blir det sammantagna intrycket som jag ser det att man bidrar till oro och upphetsad stämning.

  Jag är samtidigt övertygad om att det inte var eller är din mening. Samtidigt som jag är väldigt medveten om hur såna här artikalr läses av olka folk. En held el har väl ändå Göteborg 2001 lärt oss (och kanske mig speciellt)

 • matsdeland

  ok, då fattar jag. det beror förstås på att artikeln inte handlar om demonstrationerna utan om demonstrationsförbuden. jag vet inte om jag skulle ha kunnat få in en artikel som utförligt berättade om de olika aktiviteterna, men jag håller förstås med om att det vore bra med mer saklig information i våra större medier. gör gärna ett försök själv! allt gott
  mats