Gaza – ett utomhusfängelse

Rapporteringen från Palestina gör mig ibland så uppgiven. Det känns som om hela världen övergivit ett helt folk. Palestinierna måste känna sig precis som judarna gjorde under andra världskriget, helt utlämnade och helt övergivna. Ingen som går in till deras försvar. Jo, förstås, vissa islamistiska grupper gör det. Och därför får dessa grupper stöd bland palestinier. Det är knappast något att bli förvånad över, knappast något att bli upprörd över. Det är snarare en naturlig reaktion när man är i det läge som palestinierna är. Övergivna av världens länder, av världens makthavare.

Under tiden bombar Israel fängelset Gaza (eller ska vi säga koncentrationslägret), mördar folk till höger och till vänster. Palestinierna har ytterst små möjligheter att försvara sig och försöker göra det bästa de kan. Skjuta iväg raketer mot ockupationsmakten. Vilket knappast påverkar ockupationsmakten alls. I Aftonbladet skriver John Pilger att det hela ofta beskrivs som ett krig, men det är inget krig, det är övergrepp från en ockupationsmakt som vill utplåna Palestina, från en ockupationsmakt som bryter mot FN-resolutioner utan att världen ingriper. Från en ockupationsmakt som bygger en mur. En ny ”Berlinmur”, fast i en annan del av världen. En mur som stänger folk inne och isolerar dem. En mur som skapar ännu fler fängelser för palestinierna. Nu på Västbanken.

När de instängda och bombade palestinierna försöker försvara sig så säger ockupationsmaktens premiärminister Ehud Olmert ””Det kommer inte att finnas några begränsningar. Ingen är immun.” Helt öppet säger han alltså att även civila ska bombas och dödas. Civila som är instängda i ett utomhusfängelse som de inte kan lämna. Ett område där de är helt beroende av den omgivande ockupationsmakten.

Källor: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, Aftonbladet1, Aftonbladet2, Aftonbladet3, Jinge, Esbati

Läs mer artiklar om Israel, Palestina, Irak, Libanon och resten av Mellanöstern i denna samling av artiklar. Med författare som Gilbert Achcar, Farooq Sulehria, Charles Post, Lars Henriksson, Peter Mertens, James Petras, Håkan Blomqvist, Tony Cliff, Tariq Ali, Jörgen Hassler, Göte Kildén med flera

Andra bloggar om: , , ,

För att slippa en del korkade kommentarer så länkar jag också till följande artiklar om antisemitism. Och nej, jag anser inte att Israel går att likställa med Nazi-Tyskland.

Antisemitism och sionism – i vänsterperspektiv
Antisemitismen och vänstern

Advertisements
 • Malicia

  Om Gaza vore att jämställa med Tredje rikets koncentrationsläger hade det idag inte funnits några palestinier kvar i Gaza. De skulle ha varit döda sedan länge. Man kan säga mycket om de svåra förhållandena i Gaza, men att jämföra dem med koncentrationslägren är att överdriva. Förhållanden i läger som Bergen-Belsen eller Sachsenhausen var utomordentligt svåra och de som hamnade där levde i allmänhet inte många månader. De avrättades eller dog av misshandel och tortyr, svält, sjukdomar och omänskligt hårt arbete.
  Jag skriver inte det här för att förringa missförhållandena i Gaza. Men jag vänder mig mot att det ofattbara lidandet i Tredje rikets koncentrationsläger förminskas. Det är inte rätt mot alla dem som dog i lägren och det gagnar inte palestinierna.

 • Cadan

  Bra post!
  Hoppas vi får se ett inlägg om TV-kanalsnedläggningen i Venezuela, har försökt få information om vad som egentligen hänt där, men hittar bara sidor från högermedia.

 • Anders_S

  Malicia:

  Jag gjorde i slutet av mitt inlägg klart att jag inte jämställer nazisternas brott eller Nazi-Tyskland med Israels brott eller Israel. Med koncentrationsläger menar jag precis det, läger där folk föses ihop och behandlas illa. Koncentrationsläger har använts i många länder, Turkiet på 20-talet, Vietnam, Guatemala, Tyskland, Kampuchea under Pol Pot med flera. Olika grad av förtryck och olika grad av isolering och olika typer av behandling. Det är också möjligt att en del av lägren (alla?) i GULAG ska betraktas som koncentrationsläger.

  Nazi-Tyskland drev två typer av läger, koncentrationsläger och dödsläger. Det senare hade i stort sett som enda funktion att döda folk, ex Chelmno, Majdanek, Treblinka och Auschwitz-Birkenau. Till den första gruppen hör såna läger som Buchenwald, Theresienstadt och Ravensbr?ºck. Förhålladena i Theresienstadt var bättre än förhållandena i Gaza, för att Theresienstadt användes för att visa upp att judar inte alls behandlades illa. Theresienstadt var dock ett undantag. Dödsläger har bara använts av nazisterna och japanerna under andra världskriget som jag känner till. Möjligtvis också av tyskarna i Namibia när det koloniserades.

  Dessutom fanns ju också ghettona i många städer, Lodz, Warsawa etc. Förhållanden där kanske mer kan liknas vid förhållandena i Gaza. Skillnader finns förstås, i stadsghettona svalt folk, i Gaza har man brist på vatten och folk bombas regelbundet, Likheter finns också. Som svårigheterna att lämna områdena. Isoleringen. Övergivenheten.

 • Malicia

  Ok, jag har ännu en gång påmints om vikten av att läsa igenom en text noggrannt innan jag uttalar mig. Jag kollade aldrig nedanför dina källangivelser och missade att du skrev att du inte likställer Israel med Tredje riket.

  Funderade över det där med Theresienstadt. Hade för mig att jag läst att förhållandena där var mycket dåliga. Besökare i Theresienstadt fick så att säga bara se en fasad. Så jag kollade upp det och jodå: knappt en fjärdedel av fångarna i Theresienstadt ska ha dött. Det tyder på att levnadsvillkoren där nog inte var så bra.

  Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrationsläger och förintelseläger. Det var därför det var så enormt stort. En majoritet av dem som fördes till Birkenau gasades omedelbart efter ankomsten men inte alla. Birkenau hade konstant en mycket stort antal fångar som användes som arbetskraft; tror det var ca 100 000 men jag är inte säker.

  De renodlade förintelselägren var små anläggningar. Det krävs förvånansvärt lite utrymme för att ta livet av hundratusentals människor. I förintelselägren fanns därför konstant endast några hundra s k arbetsjudar som var nödvändiga för att mördandet och tillvaratagandet av offrens tillhörigheter skulle fungera.

  Håller med om att de flesta lägren i Gulag nog borde räknas som koncentrationsläger. Det fanns läger i Gulag med hyggliga villkor, men i allmänhet var förhållandena mycket dåliga.

  Tycker själv att ghetto är ett bättre ord för att beskriva Gaza.

 • Pingback: Det israeliska mördandet | Svensson()

 • Och plötsligt talas det förintelsen istället för den pågående massakern mot folket i Gaza. Slump?

  17 barn har nu dödats, den högkvarteret för den medicinska inrättning som Sverige har varit med och byggt upp har förstörts. Apotek bombat, medicinsk klink bombad, ambulans förstörd. 26 döda och 62 skadade sedan midnatt.

  Och en del vill hellre tala om saker som hände för 60 år sedan. Osmakligt och förnedrande. Och det gör mig lika uppgiven som Svensson.