En bok om FNL-rörelsen

Eftersom bokrecensioner och tyckande om böcker och bloggosfärens intåg på den arenan just nu flitigt diskuteras så kändes det lagom att presentera några synpunkter på en bok jag just läst. Boken heter Vietnam var nära och är skriven av Åke Kilander.

Själv är jag för ung för att ha varit med i FNL-rörelsen (DFFG, De Förenade FNL-grupperna), men har ju under hela min tid som aktiv i vänstern hört en mängd anekdoter och historier. Dessutom var jag med på segerfesten i Göteborg 1975 och har souvenirer från den festen på min vind. Alltså tyckte jag att boken kunde vara intressant. Och det är den ju också.

Men nåt var fel, det kände jag när jag läste den. Värre och värre blev känslan. En känsla av att allt inte stod rätt till med boken eller författaren. För boken var helt utan kritik mot DFFG, helt utan nyanser. Enligt Åke Kilander gjorde DFFG aldrig ett enda fel. Det tycker jag är väldigt konstigt eftersom det slutade med att rörelsen tog ställning för folkmördaren Pol Pot. Och i boken låtsas Åke Kilander fortfarande som att detta ställningstagande var helt korrekt, helt problemfritt. Han låtsas överhuvudtaget inte om att Pol Pot var en folkmördare. För det kan väl inte vara så att Åke Kilander fortfarande tycker att det var korrekt att ge stöd till Pol Pot. Att Vietnam gjorde fel som gick in och stoppade blodbadet i Kampuchea. Om han tycker så fortfarande är det verkligen upprörande.

Jag fick också en förnimmelse av att författaren är en av de ”propellermössor” som brukar bevista diverse politiska möten och tala om för andra hur det egentligen ligger till och hur man ska arbeta. I alla fall genomsyras boken av den attityden. Samma sorts människor som jag upplever återfinns i dagens antikrigsrörelse, dagens rörelse mot kriget i Irak. Gamla exmaoister var ställningstaganden då ledde till att de stödde Pol Pot och vars ställningstaganden idag leder till stöd för fundamentalistiska islamistiska rörelser. Samma fel som de gjorde i DFFG upprepar de nu, med resultat att vi i Sverige inte kunnat bygga en stark rörelse för kravet USA ut ur Irak.

I boken ljuger författaren dessutom om trotskisternas politik och inställning. Eftersom jag själv är trotskist och medlem i den organisation som Kilander ljuger om är detta naturligtvis något som stör mig. RMF/KAF (numera SP) var och är anhängare av enhetsfronten med individuellt medlemsskap. Vi är och har alltid varit det. Pamfletterna och skrifterna som Kilander hänvisar till består av en uppsjö lögner som författarna idag skäms för. När Kilander anser att de for med sanning gör ha sig skyldig till samma stalinistiska lögner återigen. Läs mer på Marxistarkiv.se om Vietnam och FNL-rörelsen.

Recensioner i borgarpress: DN, SVD, Kristianstadsbladet, Nerikes Allehanda,
Vänsterpress: Proletären, Folket i Bild Kulturfront (maoisternas egen tidning)
Jinge nämnde boken i ett inlägg. Jag kommenterade Jinges inlägg.
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jinge

  Vad menar du med att jag nämnde boken innan jag hade läst den??

  Jag nämnde den först EFTER att jag läst den. Boken på bilden är mitt exemplar egenhändigt inskannat – efter – att jag läst den. Sedan så skrev jag om den..

  Kan det vara värmen? 🙂

 • Anders_S

  Usräkta mig. Felet måste hänföras till tillfällig förvirring på grund av att mitt hus är ockuperat av min frus arbetskamrater och jag är fängslad i ett litet rum med en dator i den frukatnsvärda värmen.

 • Bloggaren

  ”Det tycker jag är väldigt konstigt eftersom det slutade med att rörelsen tog ställning för folkmördaren Pol Pot.”

  FNL-rörelsen arbetade uteslutande med en frågeställning och det var att USA skulle lämna Vietnam. När USA lämnade Vietnam upplöstes FNL-rörelsen.

  Då liksom nu fanns virrpannor men detta kan du inte tillskriva FNL-rörelsen som aktivt höll dessa på avstånd.

  Bloggaren KAS

 • Anders_S

  KAS. DFFG bytte namn till Vänskapsförbundet Vietnam, Laos och Kambodja (Pol Pots Kambodja) år 1976. 1977 bröts vänskapsarbetet med Kampuchea ur i en separat organisation.

  Tog då namnet Vietnam och Laosförbundet för vänskap och solidaritet. 1978 tar man ett uttalande, i samband med Vietnams invasion i Kampuchea, där man försvarar Pol Potregimen. Lades därefter ner 1979.

 • Pingback: Om FNL-arna | Svensson()