Vad är det för fel med FN?

Maciej Zaremba har i DN gjort en serie om Kosovo och FN:s närvaro där. Han har rapporterat en del hårresande fakta om FN. Ett aber finns dock, han är inte helt pålitlig som rapportör, vilket jag skrivit om tidigare, Maciej Zaremba ute på korståg igen. Att Jan Eliasson instämmer i kritiken av FN ökar dock trovärdigheten i Zarembas artikelserie om Kosovo. Den oförbätterlige Carl Bildt försöker dock skylla på de lokala förhållandena. Rasism kommer alltså ur Bildts mun. Det beror på folket i Kosovo. Västvärlden kan väl inte vara korrumperad tycks han mena. Eliasson menar att det däremot är byråkratin inom FN-organisationen som är grunden till problemen.

I första delen av artikelserien, Välkommen till Unmikistan!, skriver Zaremba bland annat:

”När FN landade för snart åtta år sedan välkomnades vi som befriare. Sedan dess har svenskar sårats och dött för denna mission. Över åtta skattemiljarder (största biståndet per capita någonsin) har vi spenderat för säkerhet, rättsstat, flyktinghjälp, utbildning och ekonomisk utveckling. Men nu händer det alltså att vi får spottloskor på oss eller bilen saboterad. I oktober fann vi en toalettstol utanför Unmikhuset, med förslaget att kacka i porslinet i stället för i landet. ”Det enda sättet att hålla Kosovo rent är att sparka ut er”, hälsade Albin Kurti.”

I FN och de sju rövarna skriver han om konsekvenserna för vanliga invånare i Kosovo av byråkratin inom FN och immuniteten för FN-personalen. Det är precis om om det hela blir en slags jättelikt Moment 22. Nästa artikel, I Kosovo står FN över lagen, beskriver hur FN könsdiskriminerar:

”Oerfarna män fick stanna, meriterade kvinnor fick gå. Så fann nitton kvinnor vid Unmik Railways att de blivit diskriminerade. Se upp Sida, här kommer kvittot på biståndsinsatsen: De slår sig samman och kräver att få uppsägningarna prövade i domstol.

Det får de inte. De får veta att hade de diskriminerats av ett privat företag kunde domstolen behandla deras klagan. Men dessvärre lyder järnvägen under FN: ”Unmik Railways” heter det. Och FN, upplyser domstolen, åtnjuter rättslig immunitet i Kosovo. Så det beslutet kan inte ifrågasättas. Det är oåterkalleligt.”

I Mandom, Mod och landstingstossor frågar sig Zaremba om ”poliser från diktaturer lära ut lag och ordning?” I övrigt är artikeln främst en hyllning till de ”goda” svenska FN-soldaterna som gjorde det rätt. Det tror jag också att de gjorde. Men med tanke på Zarembas personliga historia kanske han överdriver en del. Mannen har trots allt en begränsad trovärdighet. En del verkar helt osannolikt. De svenska trupperna verkar bete sig betydligt bättre än den svenska polisen brukar göra mot svenska vänsterdemonstranter. Kan det vara möjligt? Kan det verkligen avar så att de svenska soldaterna är de enda som inte är korrumperade? Det måste vara svensk chauvinism i spel här eller?

I mitten kommer en viktig kritik av FN-systemets konsekvenser. Fullt av personer utan rätt kompetens på alla möjliga poster. Personer från hela världen, personer som säkert är kompetenta inom sitt område, men inte på det som de är satta att sköta i Kosovo. Att skylla sådant på lokala förhålladen som Carl Bildt gör är rasistiskt. FN:s guvernör i Kosovo, Joachim Rücker anklagar istället Zaremba för rasism samt svepande och tendentiöst skriveri. Den kritiken ligger det säkert en del i. Nog brukar Zaremba var svepande och tendentiös. Nog kan hyllningen av svenskarna och kritiken av personal från Asien och Afrika tolkas som rasism. Zaremba svarar och kallar FN-styret i Kosovo för ”ett bisarrt statskick”.

Sammantaget blir det hela ändå en viktig kritik av FN som understryker några saker. FN är en otymplig byråkrati. I sådana brukar korruption breda ut sig. FN är odemokratiskt. Zaremba föreslår inga lösningar. Men det kan jag göra. FN måste demokratiseras. Vetot för vissa länder i säkerhetsrådet måste tas bort. Frågan är om inte säkerhetsrådet ska tas bort i nuvarande form och ersättas av nån slags regering istället. Demokratiskt utsedd. Utan permanenta ledamöter. Alla FN-organ där rösträtten är efter hur mycket pengar man har bör tas bort. Säkert kan man gör mycket mer, men central är en demokratisering av FN. FN måste förmodligen också lämna Kosovo. I själva verket skulle man nog aldrig ha invaderat (en invasion som Zaremba faktiskt stödde).

Läs mer i borgarmedia: DN
Läs mer på bloggar: Biology and Politics, om att Zaremba faller på eget grepp då han faktiskt kritiserar sig själv och sin egen inställning, Jonas Mosskin som litar på Zaremba, Carl Bildt som försvarar FN, Balkanpress kritiserar Zaremba
Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements