Vad är det för fel med den svenska vänstern? Del 1

Del 1 av 7 i serien Vänstern

Jinge undrar varför den svenska vänstern inte ordnar protester utanför riksdagen mot utförsäljningen av statliga företag. Var är den svenska vänstern? utropar han.

Jinge räknar den officiella socialdemokratin som vänster. Det gör inte jag. Socialdemokratin gör inget, därför att de i princip inte har något emot en utförsäljning av statliga företaget. När de luftar protester är det som jag ser det bara ett spel för gallerierna. Ett spel som behövs eftersom en majoritet av svenskarna är mot utförsäljningar av statliga företag. 49% är mot och 28% för utförsäljning enligt en SIFO-undersökning. Socialdemokraterna vill allra minst skapa en opposition på gatorna mot privatiseringar och utförsäljningar. För en sån opinion kan tvinga dem att återförstatliga efter nästa val. Det vill man inte. Bättre att det inte finns nån stark opinion utanför parlamentet tycker de svenska socialdemokraterna. Inte heller anser sossarna att det är så man gör politik idag. Nej, för sossarna är politik nåt som utspelar sig innanför maktens väggar. Bortanför folkets insyn och kontroll.

Vänsterpartiet organiserar inga protester av flera anledningar. Dels vill man hålla sig väl med sossarna. Då kan man inte ordna folkliga opinioner som socialdemokraterna helst vill slippa. Dels vet inte vänsterpartiet längre hur man gör för att ordna folkliga protester på gatan. Inte längre hur man bedriver utomparlamentarisk politisk aktivitet. Alla deras aktiva medlemamr är på ett eller annat sätt uppknutna till politiska uppdrag inom byråkrati och parlamentarisk apparat. För byråkrati och parlament kan folkliga opinioner som uttrycks på gatan vara jobbiga. Bäst att låta bli.

Resten av vänstern, SP, RS, KP och de autonoma/anarkistiska nätverken, är för liten för att på allvar kan ordna några större politiska manifestationer annat än under speciella omständigheter.

Det finns dock vissa hoppfulla tecken inom vänstern på en ny och bred organisering med samarbete över politiska gränser, exempelvis Nätverket för Gemensam Välfärd. Ett samarbete med radikala fackföreningar, fackföreningsföreträdare, aktionsgrupper, extremvänstergrupper och andra.

Till ovanstående problem kommer att det inom den svenska vänstern länge funnits en upptagenhet med identitetspolitik, något som lett till att man slutat diskutera sociala rättvisefrågor. Klasspolitiken har ställts på undantag i två årtionden. Orsaken till detta är i min mening bl.a. en för stor tro på postmoderna teorier.

Dessutom är den svenska vänsterns svaga styrkor idag splittrade på för många organisationer. En ny bredare vänsterorganisation behöver skapas. En som tillåter organiserade fraktioner/tendenser.

Mer i borgarmedia: SVD,
Bloggosfären: Käringen mot Strömmen, LOKE, Alliansfritt Sverige, Jonas Morian om identitetspolitik.
Intressant?
Andra bloggar om: , , , ,

Series NavigationSverige behöver en ny vänster, del 2 >>
Advertisements
 1. Jag har fått invändingar på mejlen mot att jag säger att alla vänsterpartister är upptagna med olika poster inom byråkratin och parlamenten.

  Det är naturligtvis en generalisering för att beskriva det allmänna läget. Det finns naturligtvis många vänsterpartister som inte har sådana poster, eller lokala vänsterpartigrupper som inte domineras av personer från den offentliga byråkratin.

  Men överlag tycker jag ändå att beskrivningen är adekvat. Kanske skulla skrivit att vänsterpartiet ”domineras av” istället för ”alla”.

 2. Mjo…men det är fortfarande tvivelaktigt.
  I Borås har vi lyckats skapa en god mix av utomparlamentariskt och inomparlamentariskt, även vi med uppdrag är med och deltar/arrangerar utåtriktat, delar flygblad, deltar i manifestationer och demonstrationer, ofta i samverkan med olika andra föreningar.

  Vet inte om vi är det gyllene undantaget, men så funkar det i den fagra gropen borås.

 3. Pingback: Svensson » Blog Archive » Sossarna är inget alternativ

 4. Nää, jag räknar inte socialdemokratin till vänstern.

  Däremot räknar jag många av de som röstar på (s) till vänstern. Folk som anser att (s) är det enda alternativet, och i den bemärkelsen så är det vänster. Att det sedan finns gråsossar som är så grå att de skiftar i blygrått, och att just dessa sitter på uppsatta poster, ja det är en helt annan sak.

  Men jag kan lova dig att min faster som jobbar på Pågens är vänster i ordets alla avseenden trots att hon lägger sin röst på (s).

 5. Pingback: Svensson » Blog Archive » Vänsterpartiets tröttsamma högerkritiker

 6. Pingback: Regeringspartierna fortsätter backa | Svensson

 7. Pingback: En ny vänster behövs | Svensson

 8. Pingback: Vänsterpartiets fixering vid regeringsposter | Svensson

 9. Pingback: Det som behövs är ett brett nytt vänsterparti | Svensson

 10. Pingback: Revolutionær, reformistisk og stalinistisk politik | Svensson

 11. Pingback: Kan vänsterpartiet bli ett brett vänsterparti? | Svensson

 12. Pingback: Vad medlemmarna vill ha av vänsterpartiet | Svensson

 13. Pingback: Har vänsterpartiet tendens- och fraktionsfrihet redan idag? | Svensson

 14. Pingback: En ny vänster, del 5 | Svensson