Om du är fattig kan du inte studera

Det är väl en kort sammanfattning av hur jag tror att centerns förslag att lägga ner CSN kommer att fungera. Jag tror nämligen inte att affärsbankerna vill låna ut pengar till nån de inte tror kan betala tillbaks.

Det gäller ju idag för pensionärer. Många banker lånar inte ut pengar till äldre. Detta trots att de ofta har hus som säkerhet. Det hjälper inte. Bankerna vill inte låna ut ändå.

Jag tror inte det blir annorlunda för ungdomar som vill studera men kommer från enkla förhållanden. Banken kommer i många fall inte att vilja låna ut pengar i ett sånt läge. Eller om du har en sjukdom av nåt slag. Då kanske du dör imorgon. Inga pengar i lån från den bank som vill vinstmaximera. Och det vill de väl alla.

Det spelar i det perspektivet ingen roll att centern säger att staten ska garantera återbetalningen. Villan garanterar ju i pensionärens fall. Ändå får många inget lån.

Centerns förslag blir sålunda ytterligare ett i den långa raden av förslag från borgarna som missgynnar arbetare och fattiga.

Borgarmedia: DN, SVD
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Wilhelm Svenselius

  Läste du artikeln? Fjärde paragrafen:

  – Staten går in som borgensman och därför behöver man inte vara rädd för att banken inte vill låna ut pengar, säger Anders Flanking.

 • Anders_S

  Det gjorde jag. Men du läste inte mitt inlägg. Där jag hävdar att vad Flanking och centern säger i det fallet (med staten som borgensman) är utan betydelse. Det är ändå banken som bestämmer vem de vill låna ut till. Och de kan alltså neka. Vilket kommer att drabba folk med allvarliga sjukdomar och folk från sämre förhållanden.

 • Kristofer F

  Vänta nu, Anders. 1) Staten kommer att går in som borgensman. 2) Detta är något som kommer att skrivas in i lagen självfallet. 3) Vidare kommer även en ev reform innehåll tvingande regler att bankerna INTE får neka personer studielån (om de uppfyller de regler som gäller idag, dvs X antal avklarade poäng). Tror du på fullaste allvar att bankerna kommer att vilja att bryta mot lagar och regler? Tror du att bankerna kommer att vilja (om de ens kunde) att gå miste om – för de mycket värdefulla – framtida kunder?

 • Anders_S

  kristofer f:

  1. Jaha. Förändrar det att affärsbankerna först och främst ska gå med så mycket vinst som möjligt. Nej det gör det inte.
  2. Tror du verkligen på det själv. Det tror inte jag. Det är ju att inskränka i de fria marknadskrafterna och individens frihet dessutom. Och det vill inte borgarpartierna av ideologiska skäl.
  3. Samma svar som på 2 plus: Fattiga människor är inte värdefulla kunder för bankerna. Det är ju det som är min argumentation. Bankerna kommer ibland att inte låna ut pengar till människor som inte uppfyller bankernas krav på kreditvärdighet. Detta kommer inte att lagstiftas bort, se svar 2.

 • Clacke

  Litar man inte på affärsbankerna kan man gå till en annan bank, som en sparbank eller medlemsbank.

  De banker som erbjuder alternativa lån, som t ex de ”räntefria” lånen, kan här erbjuda studenterna alternativ till det annuitetslån som CSN har. Ska bli intressant att se om de hugger på detta.

  Jag har väntat på att någon skulle föreslå precis det här, sedan jag först läste en uppsats på jak.se som förespråkade att staten skulle lägga upp studielånet och senare läste om den finska modellen.