Lägg ner insatsförsvaret

I dagens SVD publiceras en helt förutsägbar debattartikel från ÖB Håkan Syrén. Där han argumenterar mot nedskärningar inom försvaret. Bland annat därför att:

Resurserna, i synnerhet personellt, men även materiellt, är hårt ansträngda av de växande anspråken på internationella insatser.

Det omnämda problemet är lätt att lösa. Sverige ska låta bli att delta i imperialismens olika ockupationer. Sverige ut ur Afghanistan.

Självklart ska vi ska vi skära ner på försvaret. Insatsförsvaret behövs inte. Det är ju till för offensiva aktioner i främmande länder. Lägg ner det.

Försvarsminister Mikael Odenberg är överens med ÖB , men Anders Borg vill skära ner. Frågan är vem som får sin vilja fram. Och vill Borg skära ner genom att lämna Afghanistan? Det tror jag inte. Men det vore det rätta.

Borgarmedia: E24, SVD
Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati: ,

Advertisements
  • J von

    Du har rätt i sak angående tilldelade resurser kontra Försvarmaktens uppgifter. Men det nya ”Insatsförsvaret” är inte en rent offensiv förmåga för verksamhet internationellt – här har du fel! Insatsförsvaret är en fattigmanslösning för att med små medel kunna flytta runt en liten men vass styrka dit hotet uppkommer. Invasionsförsvaret kunde verka över hela Sveriges yta – så är det inte längre. Insatsförsvaret skall användas såväl nationellt som internationellt beroende på vad våra politiker bestämmer. Mvh Jonas