Kritiken av det postmoderna

Jag har skrivit en rad av inlägg med kritik av postmodernismen inom vänstern. En kritik mot delar av vänstern som tycks vara regelbundet återkommande. Nu har Johan Sjölander skrivit en rolig ironi på sin blogg, Varför dagens vänster suger. Ironiskt och vasst. Några som gör bra kommentarer till den ironiska artikeln är Erik Svensson på bloggen Biology and Politics och Ali Esbati.

Själv har jag också kritiserat identitetspolitik i ett flertal inlägg, inklusive ett om Karolina Ramqvist och bland annat hänvisat till ett par artiklar i tidningen Internationalen, Politik är klass och ”Ska vi snacka vänstern, så får vi snacka klasskamp”.

Karolina Ramqvist går i svaromål mot Internationalen och Mikael Wiehe i ett inlägg på sin blogg, Mikael Wiehe läser Arena.

Kritiken av postmodernismen i vänstern är inte ny som sagt. Men i Sverige ligger vi kanske lite efter. Alex Callinicos kritiserar postmodernsimen i sin bok, An Anti-Capitalist Manifesto från 2003, av vilken en liten del finns översatt till svenska och publicerad i Fronesis nr 16-17. Naomi Klein kritiserar identitetspolitik och postmodernism samt konsekvenserna av detta i sin kända bok No Logo från år 2000 (på svenska 2001).

Håkan Blomqvist har skrivit om postmodernismens konsekvenser och de intellektuellas kapitulation i inlägget Klappa muslimerna på huvudet på bloggen Mullvaden.

Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements