Svenska Dagbladet trampar över

ledarplats säger SVD precis samma som fascisterna i Demokratisk Allians (DA) sa på 70-talet. För det som uttrycks i SVD:s ledare är samma sak, bara i lite finare ordalag. Så här kunde det låta då.

”Bomba araberna till stenåldern” (på 70-talet var det visserligen ”gulingarna”, istället för araberna eller muslimerna, med syftning på kriget i Vietnam).
”Asfaltera hela skiten”
osv

Och även nu (om vi översätter SVD:s fikonspråk)

Ledaren visar upp sitt koloniala förakt på allra tydligaste sätt. Den är ett uttryck för just precis det som Håkan Blomqvist beskrivit i sitt utmärkta inlägg, Klappa muslimerna på huvudet?

För SVD tycks det inte spela någon roll att terrordåden efter 2001 varit många fler än innan. Det spelar ingen roll att befolkningarna i Libanon, Palestina, Irak och Afghanistan drabbats hårdare av våld och terror än tidigare. Att miljontals tvingats på flykt. ”Det är ju bara muslimer som drabbats” är vad tidningen faktiskt uttrycker. Sånt människoförakt. Sån arrogans. Sånt översitteri.

När det gäller den citerade opinionsundersökningen vet vi ju sen länge att opinionsundersökningar tenderar att ge de svar som de frågande vill ha. Å andra sidan är det kanske inte så underligt att befolkningen i Libanon och Irak i mindre utsträckning stöder terrordåd nu. Det är ju faktiskt de som blir utsatta för terrordåd. Inte vi västerlänningar.

Ledaren i SVD bortser från det och därför är den bara ytterligare ett islamofobiskt, människoföraktande och kolonialistiskt övergrepp och övertramp.

Läs också: Borgare och terrorism, Mellanöstern, Religion
Bloggat: Esbati, Jinge, Guero

Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
 • Jinge

  Är du gammal nog att minnas DA?

  Inte för att det var nåt att minnas, men jag kommer ihåg en polis i Stockholm som satta DA-märket på uniformen..

 • Anders_S

  Jag tror att dom fanns längre i Göteborgstrakten. Jag har arbetat ihop med personer, yngre än mig, som var medlemamr i DA.

  Jag började arbeta politiskt när jag var 14 år, dvs 1970.

 • yendor

  Det var roande att läsa men å andra sidan så antar jag att du kan tolka vilken kritik som helst av islamitisk/arabisk terrorism som frihetskamp vilket på något paradoxalt sätt verkar rentvå den från fel. Allt för att kunna klaga på dom politiska fiender antar jag.