Författarlekstugan

Ibland funderar man över om en del av Sveriges författare aldrig blivit vuxna. De träter om de mest bisarra saker. Och om vem som skriver den ”finaste litteraturen”. Vad nu det är? Väldigt ofta tycks Björn Ranelid förekomma i dessa trätor, exempelvis i en träta med Jan Guillou häromzistens.

Det senaste är Leif GW Persson som går ut som en annan surgubbe och kritiserar Camilla Läckberg. I alla fall enligt Expressen. Fast med tanke på den tidningens låga trovärdighet så kanske alltihop är en anka. Eller så har man gjort en höna av en fjäder. I Svenska Dagbladet är samtidigt nämnde Ranelid återigen inblandad i en fejd. Om vi nu kan lita på den borgarblaskan.

Personligen har jag aldrig läst Ranelid, Maja Lundgren eller Camilla Läckberg. Jag vet inte om de är bra eller dåliga som författare. Däremot har jag läst alla GW Perssons deckare liksom de flesta av Guillous böcker (däribland en hyllning till Saddams Irak från 1977). Och jag gillar det jag har läst. Speciellt gillar jag Leif GW Perssons deckare.

Men egentligen spelar det ingen som helst roll om det Persson säger om Läckbregs böcker är sant. Det spelar ingen roll om Läckberg skriver bra eller dåligt (vad det nu innebär). Debatten är totalt meningslös. Om folk vill läsa Läckberg så får de väl göra det. Om GW Persson tycker Läckberg är skit då får han väl göra det. Det betyder nada, ingenting. Och är egentligen inget att skriva om. Mer än att det är lite intressant att se hur egotrippade och omogna en del författare är. Patetiskt. Lekstuga. Eller handlar det bara om PR-kupper? Eller om spekulerande skandalblaskor?

Borgarmedia: EX1, EX2, EX3, SVD1, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Jens Staal

  Helt rätt! Det enda demokratiska måttet på en författares kvalitet är försäljningsiffror (marknadsekonomi). Allt annat är kulturfashism och snobberi.

 • Kulle

  En författares försäljningssiffror är verkligen inte någon bra indikator på kvalitet. Det säger kanske mer om hur mycket pengar författaren har i ryggen.

 • Johan

  Försäljningssiffror är ett bra mått på hur många böcker en författare har sålt. Inte mycket annat.

  (Ens om man skulle förutsätta att en bra bok är en bok som så mågna som möjligt tycker om: skulle en bok som sålde i tusen exemplar, där tvåhundra avskydde den och åttahundra tyckte att det var en okej bok som de glömde bort efter en vecka, verkligen vara bättre än en bok som sålde i åttahundra exemplar där sjuhundra älskade den och etthundra tyckte att den var rätt medioker? Pfft.)

  //JJ

 • suecae_disco

  Tror knappast att ett så luddigt begrepp som kvalite vare sig går att applicera på marknadsandelar och ett fåtal författares tycke och smak. Jag har aldrig gillat Ranelid och några andra gnällstötar, samtidigt som jag gillar ganska smal litteratur kombinerat med bra serietidningar. 🙂

  Vare sig eliten eller marknaden måste nödvändigtvis ha rätt…