Multikulturell ideologi – nej tack

Läs Göran Greiders suveräna bokrecension i DN. Där han dissekerar multikulturalismen och gör upp med denna. Hans slutsats:

Lägg ner den multikulturella ideologin, vars slutstation enbart är de parallella samhällenas getton.

Jag håller med, samtidigt som det hela inte är enkelt.

Mer om identitetspolitik
Läs en debatt i tidskriften Röda Rummet
Bloggat: Kajsa Borgnäs
Andra bloggar om: , , , ,
————————————————————-
Pelaseyed om EU, Sverigedemokraterna och liberalen Sakine

Advertisements
  • jimpan

    Håller också med. Dock hajade jag till på ett stycke.
    ”Plötsligt breddas inför mina litet yrvakna ögon problematiken: Så kan man ju också se på multikulturalismen, som något betydligt bredare än ett hopplöst mångkulturår och innefattande sådant som jag personligen alltid känt starkt för.”
    Jag trodde det var självklart. Inte undra på att personer som borde stå på samma sida talar förbi varandra i diskussionen om mångkultur… Hade diskussionen bara handlat om ett till intet förpliktigande värnande om kulturell mångfald (där ”invandrare” men aldrig ”svenskar” står för etnicitet) – fritt från all form av maktanalys, i fråga om ekonomiska, koloniala och/eller rasistiska strukturer – så hade det hela varit enkelt. Den gode Greider tycks ha stirrat sig blind på det rent nationella perspektivet.

    Kan för övrigt rekommendera Aleksander Motturis ”Etnotism”, nästan ett måste i den här debatten.