Säpo säger mot sig själva?

Eller? I Svenska Dagbladet idag presneteras en artikel som ger sken av att Säpo varnar för att ”Sverige kan bli terroristbas” i världen. Det är det intryck man får av rubriken och det verkar vara syftet med artikeln. Att måla ut Sverige som bas för terrorism. Men vad säger egentligen Säpo? Och stämmer det verkligen att Sverige kan bli en terroristbas?

Säpo:s informationsdirektör Anders Thornberg säger så här enligt tidningen:

–Det finns risk för att Sverige används som bas för rekrytering av terrorister och finansiering och planering av attentat i andra länder.

Säpo säger vad jag ser emot sig själva här. Och syftet med att säga som de gör måste vara att föbereda opinionen i Sverige för förslag som kan tänkas innebära förebyggande arresteringar av människor, utan att man är misstänkt för något brott. Och tidningen syfte är väl att bedriva opinionsarbetet för en hårdare politik på detta område. En försämring av rättsäkerheten alltså.

Enigt artikeln döms också väldigt få terrormisstänkta. Men det är ju självklart. Folk grips ju utan tillstymmelse till bevis. Utan att några egentliga misstankar faktiskt finns. Och därför släpps de om polisen tvingas redovisa varför gripanden gjorts osv. Massvis med oskyldiga grips och spärras in på obestämd tid runtomkring i världen. Är det ett sånt system som SVD vill ha?

Fast papegojan Magnus Ranstorp tror att de inte blir fällda för att bevisen samlats in hemligt. Han vill väl förmodligen ha hemliga domstolar också, så att bevis inte måste redovisas. Så som det är när någon utvisas från Sverige pga misstankar från Säpo.

Sanningen är nog faktiskt den att Sverige inte kommer att bli nån bas för terrorism. Antalet svenskar dömda för terrorism är väldigt lågt. Antalet misstänkta är också mycket lågt och de flesta är oskyldiga. Och hysterin runt terrorism i dagens Europa nåt extremt överdriven. Terrorismen är inget hot mot oss i Europa.

Borgarmedia: DN
Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , , ,

Advertisements