Ledarskribent i SVD har gått vilse

Elise Claeson har på SVD:s ledarsida uppenbart gått vilse. Inte för att jag är någon hejare på teorier om familjen. Men en sak är säker. Att skriva att uteblivet vårdnadsbidrag är skillnaden mellan ett liv utan eller med bidrag måste vara bland det dummaste som publicerats.

Eller påståendet att hjärnforskare, socialarbetare och föräldrar vet att familjen är en sak som sitter i hjärnan, det är absolut ingen social konstruktion skriver Claeson. Driver hon med med oss? Det finns ju samhällen i historien som uppvisar en mängd olika familjetyper och social strukturer. Polygami, monogami, matriarkat, storfamiljer osv. Enligt Elise Claeson måste detta då bero på att de som lever i de olika systemen har olika funktion i hjärnan. Verkligen urbota dumt!

Allt tyder inte på att vår chans goda samhällsmedborgare är bättre om vi växer upp i kärnfamiljen som Claeson påstår. Hade vi inga dåliga samhällsmedborgare på 50-talet och 60-talet? Hennes ”bevis” för kärnfamiljens överlägsenhet är otroligt. En präst har nyligen skrivit att 95% av missbrukarna på Sergels Torg kommer från splittrade familjer. Det kan ju vara sant. Bevisar det nånting? Nej. Det är knappast nåt vetenskapligt underlag. Bevisar det vad Elise Claeson säger att det bevisar? Inte alls. De kan lika gärna vara skadade av att ha vuxit upp i en dysfunktionell kärnfamilj. Vars resultat har blivit olyckliga barn och skilmässa. Orsakssambanden i Claesons värld verkar mer än lovligt förenklade och är i min värld totalt verklighetsfrämmande.

Läs mer om familjen och feminism
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN
Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements