Både klantigt och för jävligt

Det är naturligtvis helt oacceptabelt att anti-rasistiska arrangemang blir angripna av nazister och fascister. Men det är sådant som ibland händer. Därvidlag kan man inte lita på att polisen kan skydda arrangemang av den här typen. Den som organiserar måste själv ordna med skydd för arrangemanget.

Det hade inte Ung Vänster gjort i Farsta. Sådant kallar jag nonchalans och ansvarslöshet. När man arrangerar saker som kan orsaka att politiska motståndare attackerar måste man ordna med ett fullgott skydd för arrangemanget. Ung Vänster tog inte sitt ansvar och utsatte därmed konsertbesökare för stor fara. Klantigt.

Men det är inte så att våldet mellan politiska ytterligheter ökat som Jonas Morian påstår. Det är snarare tvärtom. Våldet från extremhögern minskar och våldet från extremvänstern minskar. Det visar BRÅ:s och tidigare Säpos rapporter klart. Vänsterns våld är numera så litet att det inte ens finns med i rapporterna.

Borgarmedia: AB, DN1, DN2
Bloggat: Slutstadium, Trotten, Rött Hjärta, Esbati
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Både klantigt och för jävligt”

 1. Anna-Lena Lodenius, journalist, författare och föreläsare, främst känd för sina studier av autonoma och extremnationalistiska rörelser, skriver på sin blogg om hur extremhögerns attacker mot vänstern hela tiden följer extremvänsterns angrepp på extremhögern, och vice versa. ”Intressant är också hur man gärna angriper även andra sammankomster än rent politiska – något som jag tror blivit vanligare”, skriver hon vidare.

 2. Problemet är att Anna-Lena har fel. Idag har hon inte den insyn i dessa miljöer (hon saknar framförallt insyn i vänstern) som gör at hon kan betrakats som expert. Jag har haft en lång diskussion med henne om detta på förra bokmässan och fler gånger kritiserat henne för att hon kritiserar vänstergrupper som hon inte vet nånting om.

  Förmodligen är den person (utanför de autonomas, polisens och nazisternas led) som har bäst insyn i detta jag. Om vi träffas nån gång kan jag redogöra för varför.

  Jag vet också att utan min personliga insats för att förbättra polisens utbildning, att mäkla fred mellan vänsteraktivister och poliser samt försöka motverka våld från autonoma kretsar genom att inkludera dem istället för att utesluta och stigmatisera dem har gett resultat, framförallt i Göteborg.

  Jag känner inte till nåt vänsterangrepp mot extremhögern den senaste tiden. Angreppet på Kinnunen har ju ingenting med vänstern att göra. Det var ju förmodligen en intern uppgörelse inom extremhögern.

  Dessutom motsägs ju Anna-Lena uppfattningar av både av BRÅ:s statistik och av min egen erfarenhet från mer än 30 års arbete inom den anti-rasistiska rörelsen i Sverige.

  Inte heller var det så att nazisternas angrepp på mina kamrater i Vimmerby häromåret föregicks av någon attack från vänstern på extremhögern. Anna-Lena har helt enkelt fel.

Kommentarer inaktiverade.