Borgare vill inskränka yttrandefriheten

Nej det är inte riksdagsmännens vilja till begränsningar av yttrandefriheten jag menar. Det handlar om de allianspartier som styr i kommunen Salem. För att slippa nazistdemonstrationen och den motdemonstration som oftast ordnas på orten i december varje år har de begärt att ordningslagen ska skrivas om så att den ska bli en större inskränkning i yttrandefriheten än vad den redan är.

Denna nyhet fick jag mig till livs i tidningen Internationalentryckfrihetens dag och jag undrar vad borgartidningarnas skribenter tycker om detta.

Det är i och för sig inte svårt att förstå att invånarna i Salem vill ha bort demonstrationerna från Rönninge då dessa den aktuella dagen i praktiken skapar en slags undantagstillstånd på orten. Det är ju inte roligt för folk som bord är att inte våga gå ut osv. Men att inskränka yttrandefriheten för att komma till rätta med detta är inte rätt väg att gå.

Det finns flera andra metoder som är betydligt bättre. En prövades med framgång i Göteborg på 90-talet för att slippa nazidemonstrationer på Gustav-Adolfsdagen. Den är enkel och helt fri från våld samt fri från bestående inskränkningar i yttrande och demonstrationsfriheten. Helt enkelt söker kommunen tillstånd för festligheter på alla platser i kommunen den aktuella dagen. Polisen beviljar detta.

Varpå alla andra tillståndsansökningar kan avslås med hänvisning till de redan beviljade. För att nazisterna inte ska kunna störa kommunens arrangemang kontrollerar sen polisen den enda tillfartsvägen och pendeltågstrafiken. Det gör man ju redan nu varje år för att få bort vänsteraktivister. Så det blir ju inte svårt att göra samma sak mot högerextremister. Efter några år på det viset så blir det inga mer försök från nassarna att ordna en marsch i Salem.

Men det är väl kanske så att politikerna i Salem är för fega för att göra så. De vill inte utsätta sig för några risker. Istället väljer de att försöka ändra lagen så att det blir permanenat inskränkningar i yttrandefriheten istället för den tillfälliga och begränsade som mitt förslag innebär. Och om politikern i Salem behöver nån som vågar agera så kan de anställa mig. Jag lovar att agera precis så som jag föreslagit ovan. Och jag vet att jag skulle få polisens stöd (och vänsterns förstås).

Bloggat om yttrandefrihet, demonstrationsfrihet och tryckfrihet: Mullvaden, Jonas Morian
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements