Våldet minskar – inte övervakningens förtjänst

I motsats till vad de flesta i Sverige verkar tro ökar inte våldet i samhället. Inte heller brottsligheten. Men många tror det och har av borgerlig media bibringats den uppfattningen. Och som botemedel har många, både bland vanligt folk och i media pläderat för hårdare tag och ökad övervakning. Men ökad övervakning har ingen effekt på brottsligheten, något som Forskning och Framsteg tidigare skrivit om och som jag kommenterat, Övervakning förhindrar inga brott och Övervakning, våld och integritet.

Det har också publicerats en forskarraport om detta vilket idag nämns i en debattartikel i SVD.

Brottsligheten ökar inte och övervakning kan inte minska den. Det är dags att göra upp med de förutfattade meningarna.

Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements