Högerextremister orsak till bränderna i Lövgärdet?

De uppmärksammade bränderna i Lövgärdet verkar, enligt polisen i Göteborg, vara resultatet av en rad överfall och övergrepp från högerextremister mot invandrare i stadsdelen. Högerextremisterna, som också är en del av IFK Göteborgs fotbollshuliganer, överföll enligt GP invandrarungdomar med plankor och andra tillhyggen. Jagade invandarungdomar i stadsdelen och var allmänt aggressiva. Detta fick en del av de yngre invandrarkillarna att reagera och sedan slänga in brandbomber i en lägenhet där högerextremisterna hade fest. Dessa händelser utspelade sig dagen/natten innan skolbränderna. Polisen tror att skolbränderna och händelserna natten därfter är kopplade till denna första natts högerextremistiska övergrepp.

Samma gäng högerextremister/fotbollshuliganer överföll senare människor på en pub i centrala Göteborg. Puben är känd för att vara ett tillhåll för GAIS-supportrar, som allmänt anses vara vänstersinnade. Vid överfallet skadades fler personer. Delvis samma gäng hörde enligt polisen och GP (som visserligen i första skedet fått en hel del om bakfoten) till de två grupper som AFA jagade bort på Hisingen ytterligare en tid senare när de tränade kampsport resp. affischerade.

Dessa händelser, främst händelserna i Lövgärdet, i Göteborg är långt mycket allvarligare än bråket vid Slussen i Stockholm som media rapporter om, eller de ungdomskravaller som rapporteras i Köpenhamn. Men förutom i Göteborg-Posten hittar jag inte nån rapport i borgerlig media om högerextremisternas framfart i Göteborg. Frågan är varför media gör en sådan bedömning. Är det månne viktigare att skälla på en liten grupp vänsterfolk (var syfte faktiskt är bra, de protesterar mot nazisters propaganda) än att uppmärksamma det allvarliga hot högerextremismen faktiskt innebär.

Även Göteborgs-Posten fokuserar dock på de olika bråken mellan höger och vänster, men har en väldigt konstig rubriksättning. När vänsterfolk på Järntorget (där de flesta som rör sig är vänsterfolk) överfalls av nazister säger man att detta är ett bråk mellan vänsterextremister och högerextremister. Vilket helt enkelt inte är sant.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Högerextremister orsak till bränderna i Lövgärdet?”

  1. Det är riktigt beklagligt att media nonchalerar bort det växande hotet från fascistiskt håll. För faktum är att de trappar upp våldet på flera håll i landet. Igår användes knivar vid rena överfall i både Stockholm och GÖteborg. Och dessutom är de riktigt många nu, cirka 40 var de vid järntorget. Det är inget litet antal.

    Men för att återgå till topic; som du säger är det helt uppåt väggarna att rubricera det som hänt som ”extremistbråk”. Det är bara ett sätt att skjuta problemen framför sig.

  2. Med tanke på den stora uppmärksamhet som ägnas åt den mycket lilla skaran nynazister i Sverige så känns inte medias bild fel – snarare är det så att de fokuserar relativt mycket på nynazisterna.

    Utan att känna till detaljerna så känns det som om det här är två rätt jämförbara grupper av extremister, både politiskt och vad gäller synen på rätten att använda våld mot andra. Polisen/samhället borde behandla båda grupperna som potentiella terrorister (var det itne en av dessa som planerade att spränga en McDonaldsrestuarang i Linköping för några år sedan, full med barnfamiljer och allt?).

  3. oskar: enligt tillgänglig statsitik går de två grupperna inte at jämföra. Brottsligheten hos högerextremister är mer än tio gånger så hög som hos vänstern. Och inkluderar mord. Vilket vänstern aldrig begått. Den vänsterextrema brottlsigehetn omfattar i stort sett bara skadegörelse.

    Den misslyckade bomben mot McDonalds har den antifascistiska rörelsen tagit avstånd från.

Kommentarer inaktiverade.