Stöd till Abbas och Fatah är fel

Palestina har en demokratisk vald regering. Det är den av Hamas ledda regeringen som idag har kontroll över Gaza. Vidare finns en kuppregering som stöds av Israel och västvärlden. Mona Sahlin vill öka stödet till denna korrumperade och illegitima regering (både politiskt och ekonomiskt korrumperad). Det är odemokratiskt att stödja Abbas. Det enda demokratiska om man vill ge stöd till Palestina är att ge det till den lagligt valda regeringen, dvs regeringen i Gaza.

Att ge stöd till Abbas Fatah-regim är att stödja kuppmakare i ett annat land. Helt fel. Odemokratiskt, ett utslag för imperialism. Ett stöd till USA:s och Israels politik. Ett stöd till det korrupta PLO-maskineriet förändrar inte detta. Det är samma sak.

Vad som borde gälla för Sverige och för socialdemokraterna och Mona Sahlin är att kräva ett omedelbart upphävande av ockupationen av palestinska områden. Ett stopp för isoleringen och bojkotten av Gaza. Utrymning av alla bostättningar på palestinskt område. Och upprättande av den demokrati som innebar att Hamas fick majortetn av folkets stöd för att bilda regering.

Allt annat är eftergifter för USA och Israel.

Att uppmana Abbas till dialog med Hamas är däremot positivt. Det kanske kan lösa upp spänningar och återföra makten även över Västbanken till den legitima regeringen. Men nån lösning på den större problematiken är det inte. Då krävs att stödet för USA:s och Israels isolations- och ockupationspolitik upphör.

Borgarmedia: SR,
Bloggat: Rawia Morra, Ulf Bjereld
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati: , , , , , , ,

Advertisements