Varför ska de det?

Muhammed Omar har skrivit ett bra inlägg i SVD om hot, Sverige och islam.

Detta otäcka uppträdande från en liten grupp muslimer spelar islamofoberna i händerna. De som vill utmåla muslimer som våldsamma och intoleranta har fått ett utmärkt tillfälle. Det är därför viktigt att vi muslimer gör det klart för den svenska allmänheten att vi inte accepterar ett sådant beteende. Så får det inte gå till i en demokrati och i en rättsstat.
//
Muslimer är redan nu diskriminerade i Sverige. De utsätts för hatbrott. Om vi tillåter islamofobin att breda ut sig ytterligare kan vi stå inför en situation då muslimer får ett sämre bemötande i vården, i rättsväsendet och i skolorna.
För att förhindra en sådan utveckling ligger det i vårt intresse att spela med öppna kort. Vi bör försöka skingra alla misstankar genom att visa var vi står och ta avstånd från våld och hot i islams namn.

Allt är väl så långt. Men varför ska vi kräva mer av religiösa ledare i olika muslimska församlingar än vi kräver av ledare i kristna eller judiska? Vi kräver inte att ledare i judiska församlingar tar avstånd från Israels övergrepp. Därför att de inte har något ansvar för vad Israel gör. Vi kräver inte att kristna ledare tar avstånd från pastor Greens homofobi. Därför att ledare för liberala kristna kyrkor inte har ansvar för vad konservativa kristna kyrkoledare gör. Inte heller har ledare för liberala muslimska församlingar något ansvar för vad fundamentalister gör.

Jag förstår bevekelsgrunden för och syftet med Omars inlägg. Men kravet på att alla imamer ska ta avstånd är kanske att gå för långt. Det är att kräva mer av en diskriminerad grupp än vi kräver av majoriteten i samhället. Det är väl i sig diskriminering. Det är inte lätt. Muhammed Omars inlägg är bra och vettigt. Men frågan är om det är helt rätt.

Bloggat: Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Johan Sjölander

  Jag gjorde inledningsvis samma reflektion som du. Men samtdigt tror jag att Omar gör en realistisk och riktig analys av läget. Som det är nu ligger det tyvärr på muslimska företrädare att sas bevisa sin oskuld. Tack vare att att andra har kidnappat deras religion (vilket i sin tur används som bränsle av islamofober).

  Och det är i grunden naturligtvis sjukt. Men det är så det är. Och samma sak har fö även gällt arbetarrörelse, kvinnorörelse, en massa andra. Insikten att världen inte är rättvis, och om du utgår från att den är det kommer du att förlora.

 • Jah Hollis

  Men det hade väl varit rätt snyggt om fler kristna ledare i Sverige tagit avstånd från böghataren Åke Green oavsett vilken kristen riktning de följer?

  Religlösa människor lyssnar ju ofta på sina ledare. Så dessa ledare har ju en stor chans att ta ställning och påverka.

  Det handlar ju inte bara om att ta avstånd från något, utan att också ta ställning för något.

 • Anders_S

  Jah Hollis: Självklart vore det bar och snyggt. Frågan är om man kan kräva det?

  Johan S: Ja, du har ju rätt. Det är så det är. För att undvika mer problem och minska problemen får man göra som Muhammed Omar skriver. Det kan inte vara fel. Men samtidigt så kanske vi egentligen inte kan kräva det.

  Jag utgår oftast från att det ska var rättvist, hur det borde vara så att säga. Men är väl medveten om sakernas verkliga tillstånd.

 • Jah Hollis

  Måste man alltid kräva saker av folk?
  Kan man inte hoppas på lite egna initiativ för att rensa luften?

 • Anders_S

  Jo men visst, Jah Hollis.