Svensken, islam, integration och rondellhundar

Integrationsminister Nyamko Sabuni säger till DN att bråken kring Vilks Muhammed-teckningar kan vara positivt för integrationen. Men det beror ju i så fall på hur det hela hanteras. Att vi alla i Sverige (ateister, kristna, judar, muslimer, buddhister, liberaler, socialister osv) hanterar det på ett vettigt sätt. Och inte överreagerar på småsaker.

Att gömma sig är en överreaktion från Vilks sida. Att hota Lars Vilks är en överreaktion. Nerikes Allehandas publicering var en överreaktion. Konstföreningarnas motiveringar för att inte ställa ut var överreaktioenr på icke-existerande hot. Sammantaget har denna rad av felaktigt och oövertänkt handlande lett till att betydelsen av Vilks bilder har blivit större än vad konsten är värd.

Om konstutställningarna ägt rum hade vi inte diskuterat Vilks (i mitt tycker lite platta och tråkiga) teckningar. Ingen hade lagt märke till dem. Hade Nerikes Allehanda låtit bli att publicera rondellhunden i uppenbart provokativt syfte hade historien varit död. Och hade inte nåt pucko hotat Vilks till livet hade historien också varit död.

Det handlar om att behandla varandra med respekt och så mycket förståelse som möjligt. Har vi inte gjort det tidigare i denna affär, kanske vi ska börja nu.

I den situation som nu uppstått är det naturligtvis helt rätt av Fredrik Reinfeldt att träffa representanter för de svenska muslimerna.

Dessutom måste vi komma ihåg en sak. För att permanent lösa problematiken och slippa att regelbundet få den här typen av händelser måste problemen med ockupation, förtryck, bombningar etc i Mellanöstern och Afghanistan lösas. Bränslet för överreaktioner från islamofober och fundamentalister måste avlägsnas för att slippa regelbundna upprepningar av sådana affärer som rondellhundskontroversen.

Bloggat: Jag älskar Sverige, Claes Krantz
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
  • danpark

    Varför ska man respektera religioner överhuvudtaget? Det är väl snarare de troende som borde läggas in på psyket tills deras vanföreställningar och hjärnspöken är borta.