Terroristnojan

Det är rubriken på en recension i Aftonbladet av Jan Guillous senaste bok. Ira Mallik tycker boken är bra och skriver bl.a.:

I Fienden inom oss är villebrådet den kollaps som rättssamhället lidit sedan kriget mot terrorismen inleddes. Det går inte att ta miste på författarens njutning när han med hjälp av polisintendent Eva Johnsén-Tanguy och alteregoreportern Erik Ponti punkterar svensk terroristnoja, politisk dumhet och rättssystemets haveri.

Nu är väl terroristnoja inget specifikt svenskt. Det verkar var en vanlig åtkomma i Danmark också. När danska säkerhetspolisen PET griper 8 för terrorism visar sig bara två kunna häktas. De andra verkar helt oskyldiga. Och frågan är hur det står till med de återstående två. De kanske planerade ett värdetransportrån och inte ett terroristdåd. Vad vet vi?

Förra gången PET grep terrorister var det 25 stycken på en gång. Då släpptes alla utom en. Och rättegången som just nu äger rum i Odense mot fyra andra bygger helt på en polisinfiltratörs uppgifter. Och hur pålitliga såna är känner vi ju till från 70-talets Sverige då den välkände infiltratören Gunnar Ekberg själv var den ende i Palestinarörelsen som hotade med terroristdåd.

Frågan är om det inte även i Tyskland finns terroristnoja. Eller om vi kan lita mer på den mer terroristvana tyska polisen än på de nordiska klåparna i Säpo och PET.

Och hur är det egentligen med alla påstådda band till Al-Qaida? Finns organisationen överhuvudtaget utanför säkerhetstjänsternas fantasier?

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, en recension av Guillous bok i DN
Bloggat: Esbati
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Flower

    Om oljan i världen fanns på Grönland och inte i mellanöstern så tror jag att bilden av en terrorist i massmedia hade varit en eskimå med ishacka och hundspann. Och många av oss hade förmodligen tyckt att grönlänningar var elaka och fientliga som inte lät Amerika smälta ner kontinenten för att ge oss en tryggare värld att leva i.