Upp till kamp

Del 6 av 12 i serien Upp till kamp

I kväll kommer andra avsnittet av Peter Birros TV-serie om 1968-radikaliseringen i Göteborg. Självklart ska jag se det, trots en del grejer som jag inte tycker var så bra i det första avsnittet förra veckan.

Modskravallerna var 1965, men de var inte så politiska som Peter Birro serie ger sken av. Inte heller utspelades de i direkt anslutning till det första Cue Club. Det mest kända Cue Club var det som följde på nedläggningen av det första. Och det sista Cue Club var det som låg på Kungstorget och senare kom att heta Gustavus. Det var där ägaren Styrbjörn Colliander senare blev nerskjuten och dödad. I en insändare i dagens GP (står ej att finna på nätet) menar också en bror till Styrbjörn att bilden av klubben som sjaskig och av modskravallerna som politiska är fel.

De två första Cue Club låg alltså i det som heter Östra Nordstan, idag ett gigantiskt inomhusköpcentra. På den tiden var det en levande stadsdel, med slumbebyggelse, småindustrier, en del jättefina hus och en fantastisk katolsk kyrka. Allt idag rivet. Det enda jag kan komma ihåg är att vi gick en sned gata från Centralen till den gamla träbron över till Frihamnen varje gång vi skulle hälsa på pappa när fartyget han jobbade på var i Göteborg. Och jag kommer ihåg att det stod kvinnor längs med gatan. Prostituerade antar jag. Om rivningarna i Östra Nordstaden kan ni läsa i dagens GP.

Andra saker som jag vet var fel (efter att ha kollat med såna som var med) är att Nya Masthugget som syntes i första avsnittet inte fanns 1965. Inte heller fanns någon FNL-grupp i Göteborg. DFFG som sådant bildas först 1966. Och man sa FNL-gruppen. Inte DFFG när man presenterade organisationen. Och Cue Club var ingen samlingsplats för de som var politiskt intresserade. Men såna saker spelar egentligen ingen roll. Det är stämningen som räknas och den är riktig menar Pia Bergström i Aftonbladet.

Läs också mina tidigare inlägg om några centrala händelser i TV-serien .

Hamnarbetarstrejken 1969 och Arendalsstrejken 1972
Menedsrättegången 1971
Hagahusockupationen 1972
Hamnarbetarstrejken 1974
Spanska konsulatet 1975

Borgarmedia: SVD, Metro, AB,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Gudmundson gör sig dum igen68-vänstern, upp till kamp och stalinism >>
Advertisements

One Reply to “Upp till kamp”

Kommentarer inaktiverade.