Fiasko för SV i norska kommunvalet

Valet i Norge har lett till en halvering av rösterna på SV jämfört med senaste stortingsvalet. Partiet har fått betala för att deltagit i regeringen utan att denna fört en vänsterpolitik.

Där en styrande vänsterkoalition fört en vänsterpolitik, som i Trondheim, har det gått bra i valet. Men även där har det gått dåligt för SV. Det tror jag beror på att det inte finns någon anledning för en väljare att rösta på en liten kopia av ett större parti. Därför har väljare gått från SV till Arbeiderpartiet.

En del väljare har även gått vänsterut som ett resultat av sveket från SV. Det lilla RV har sålunda gjort ett bra val. I Norge finns det tecken som tyder på att det gått väldigt bra för RV bland unga. Exempelvis resultatet i skolvalen. SV tycks ha tappat speciellt mycket just bland unga.

På liknande sätt som i det norska valet har det gått i andra länder där vänstergrupper samverkat i regeringar med nyliberal politik, exempelvis förra parlamentsvalet i Frankrike (inte det senaste) då PCF straffades för sin medverkan i en regering ihop med socialistpartiet som förde en borgerlig politik.

Esbati skriver ett långt inlägg om norska valet utan att egentligen säga någonting. Det kanske är svårt när favoritpartiet hos svenska vänsterpartister gjort ett så dåligt val. Däremot skriver Peter Gustavsson ett bra inlägg om Arbeiderpartiets framgångar i Trondheim. Det gör också Fredrik Jansson.

Borgarmedia: SVD, DN
Bloggat: Josefin Brink
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Fiasko för SV i norska kommunvalet”

 1. SV:S fiasko beror knappast på att man inte fört vänsterpolitik. Partiet var i opposition väldigt populistiskt. Nu tar man ansvar och ser att det går inte lika lätt att lova allt.

  SV har också två svaga ministrar som flera internt idag kräver att de avgår.

  Valets vinnare är Venstre (liberalt), Arbeiderpartiet, och till viss del Höyre och FRP.

  RV:s framgång är bara 0,3% enligt NRK.

  Så det låter inte speciellt logiskt att man skulle vara missnöjd med att det inte är vänsterpolitik som förs och istället röstar på partier som står till höger om SV.

 2. JO, Tommy. Jag tror att det beror på att man inte bedrev vänsterpolitik. Fallet Torndhiem bevisar deta. Där gick den regrande koalitionen fram starkt för att man bedrev vänsterpolitik.

  Dock inte SV. Det beror på att det inte finns någon anledning att rösta på en liten kopia av ett stort parti.

Kommentarer inaktiverade.