Farliga avgaser – farlig bilism

Bilavgaser dödar fler människor än trafikolyckor står det i DN. Det är säkert sant. Men sant är också att stora bilar dödar fler än små bilar. För stora bilar släpper ut mer än små. Och när de kör på nån mindre blir skadorna värre.

Att höja bensinpriset eller att använda mer etanol löser inte problemen på sikt. Det löser varken problemen med trafikolyckor, problemen med giftiga avgaser eller problemen med växthusgaser. Det krävs helt andra åtgärder. Det krävs ett annat samhälle.

Det krävs att bilismen i städerna begränsas. Det krävs att bilindustrin som den ser ut i dag avvecklas. Likaså bilismen. Det är omöjligt att göra med bibehållen kapitalism. Därför krävs ett socialistiskt system där den arbetande befolkningen har kontrollen. Det är precis som Intisbloggen skriver, Rädda världen – bekämpa kapitalismen.

Bloggat: Slutstadium
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • gustav

  ”…där den arbetande befolkningen har kontrollen.”

  För det har de ju haft i de flesta socialistiska system som man har försökt bygga här i världen, eller? 😛

  Kapitalistiska, konkurrensbaserade system är de enda där den arbetande befolkningen kan ha en skugga av kontroll över sina egna liv. När man socialiserar ekonomin förlorar individerna all kontroll. Men det kanske är ett litet pris att betala för att nå fram till den kära utopin..?

 • Björn Fridén

  Problemen med växthusgaser löser man ju visst med etanol (om man kan skaffa fram tillräckligt mycket). Förvisso blir det ju lika mycket utsläpp, men de utsläppen är inte fossila- alltså ingen nettoökning av växthusgaser.

 • Anders_S

  Björn: Nej förmodligen inte. Odlingen medför nedhuggning av skog osv, vilket innebär ökning av växthusgaser. Läs hos Miljöförbundet Jordens Vänner, som är mot etanol.

  Jag har skrivit ett annat mer utförligt inlägg om det där jag hänvisar till artiklar hos MJV.

  gustav: Din invändning är inte seriös. Arbetare i de flest av världens kapitalistiska länder har inget inflytande över nånting (ex Indien, Brasilien, Nigeria, Egypten, Pakistan, Indonesien, Japan)

 • Pingback: Alliansregeringen - bluffmakarna | Svensson()