Kläm åt dom!

Fredrik Reinsvälts regering sänker sjukpenningen för att lösa problemen med utanförskapet i samhället. Jag tycker det verkar lite bakvänt. Man skapar ytterligare svårare villkor för de fattiga i samhället. För arbetarklassen. För hur mycket du är sjuk och hur ofta du är sjuk betingas av klasstillhörighet. Rika är sällan sjuka och nästan aldrig lika allvarligt sjuka som fattiga. Allstå innebär en försämring av sjukförsäkringen att fattiga bestarffas, att arbetare ska få det sämre och svårare. Det kommer inte att minska utanförskapet. Snarare bara få bort det ur statistiken.

Försämringarna försöker Reinsvält och Huskors-Pehrsson dölja med en massa ordbajseri utan innehåll samt en formell ökning av ersättningen vid längre sjukskrivning än 18 månader. Fast det är bara i jämförelse med om man har haft sjuk- eller aktivitetsersättning tidigare. Om man har haft sjukpenning sänks däremot det belopp man får. Sålunda är det hela en försämring av sjukpenningen.

Reinsvält och Huskors-Pehrsson redovisar 9 punkter på ”förbättringar” inklusive sänkningen av sjukpenningen. Flertalet av dessa ”förbättringar” innebär i verkligheten ingenting om jag fattar rätt. De är till intet förpliktigande. Här är listan:

1. Rehabiliteringskedja – man döper om något som redan finns och som inte fungerar.
2. Sänkt sjukpenning
3. Nyfriskjobb – arbetsgivaren ska få pengar för något som inte ger några nya jobb (precis som för de s.k. nystartsjobben)
4. Förstärkt företagshälsovård – förslaget innebär ingenting. Det är bara tomsnack.
5. Rehabgaranti – företagen ska få mer pengar utan att någon garanti för att folk verkligen rehabiliteras finns.
6. Arbetsförmåga ska bedömas – syftet med detta är att ta bort folk ur systemet med sjukpenning och sjukersättning.
7. Finansiell samordning – snack utan substans igen.
8. Sänkt sjukpenning
9. Ytterligare ett förslag för att få ort folk från ersättningsystemen

Sammantaget blir kontentan av detta att regringen tänker tvinga fattiga ochh sjuka att klara sig bäst de vill. Utan ersättningar från staten. Eller med mindre ersättning. Enligt devisen jobba ihjäl dig eller bli tiggare. De pengar man sparar tänker man subventionera de svenska företagen med. Ta från de fattiga och ge till de rika alltså. Ytterligare ett steg mot ett amerikanskt sjukvårdssystem.

Och mina misstankar om detta förstärks av att Timbro-aposteln Federley säger att syftet inte alls är att klämma åt de fattiga och sjuka. Att ha säger så är ju snarast en bekräftelse på att syftet är att klämma åt sjuka och fattiga.

Regeringen fortsätter alltså sin klasspolitik. Som går ut på att gynna överklassen, de rika. På arbetarklassens, de fattigas bekostnad. Arbetare, fattiga och sjuka ska klämmas åt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Kläm åt dom!”

  1. Hade någon verkligen väntat sig något annat?
    Att framställa ett renodlat högerparti som något slags ”arbetarparti” är ju årtiondets bluff så här långt. Och många gick tydligen på den.

  2. Bevisar ju bara vad man är omgiven av för lustig kurrar.Skiter med hjärnan och tänker med röven,precis som Alliansen. :/

    SideShow Surfer

  3. Oj vilken optimist som skriver denna blogg. Du tror verkligen gott om människor och har en genuint positiv syn på livet och dina medmänniskor.

    Mycket tragisk läsning! Kom med några egna förlg istället. Den väg vi vandrat hittils har ju inte lett till något gott i alla fall.

Kommentarer inaktiverade.