Pierre Schori skriver bra om Vilks i SVD

Socialdemokraten Pierre Schori har skrivit ett bra inlägg i debatten kring Lars Vilks och Muhammed. I SVD, en av de tidningar som inte publicerat Lars Vilks teckningar.

Som medlem av Olof Palmes Minnesfond har jag kunnat medverka till att Palmepriset gått till demokrater som Weng Jingsheng i Kina, Salima Ghezali i Algeriet, Anna Politovskaja i Ryssland, Aung San Suu Kyi i Burma och i år till Mossaad Mohamed Ali i Darfur m fl.

Kännetecknande för alla dessa är att de har riskerat sin egen frihet, till och med sitt liv, för rättigheter i sina egna länder.

Nu förväntas vi ställa upp för en svensk konstnär i Sverige, som har avbildat Islams främsta symbol i form av ett djur. För att visa sin fördomsfrihet har Vilks också tecknat en jude som en sugga.

//

Vilks har sin frihet i Sverige men han bidrar inte nämnvärt till att bistå dem som kämpar för rudimentär åsiktsfrihet i muslimska länder, tvärtom (eftersom jag inte är religiös associerade jag inte mitt obehag inför Vilks provokationer till bilden av en Gud men väl till högerextremistiska nidbilder av Olof Palme, som framställdes som en stirrande galning med kroknäsa på en piltavla).

Sveriges muslimska råd har tagit klart avstånd från dödshoten mot Vilks men har också uttryckt önskan om respekt för sin religion.

Yttrandefriheten är grundlagsfäst i Sverige och ingen har krävt något annat. Men denna erövrade rätt måste i globaliseringens tidevarv paras med ett uns av ansvarstagande bortom den egna viljans och nyckernas domäner.

Somliga kräver nu att statsministern och regeringen ska vara tydligare i sina fördömanden. Men om det är något som Fredrik Reinfeldt ska hyllas för på årsdagen av sin statsministerpost är det det kloka och konstruktiva sätt på vilket han hanterat Vilks-affären.

Pierre Schori upprepar snyggt flera av de argument jag haft i debatten. Jag har varit för att hans konst skulle ställas ut på konsutställningar därför att motiveringarna att avstå har varit fel. Jag har varit mot att de skulle publiceras i media. Också därför att motiven och sammanhangen varit fel. Detta har jag uttryckt i ett antal punkter. Jag är också av uppfattningen att Reinfeldt skött det hela snyggt.

En annan som påpekat att varken muslimernas demonstrationer eller Vilks teckning inneburit nåt bra för människorna i den muslimska delen av världen är Farooq Sulehria. Ytterligare en är Svante Nycander som i ett debattinlägg som tillför ytterligare en dimension.

Borgarmedia: SVD
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements