Extremister

En person med namnet Magnus Sandelin har kommit ut med en bok som handlar om extremism. Där jämställer han vänsterextrema med högereextrema. Nazister med AFA. Enligt Sandelin är det samma sak. Enligt recensenten i GP samma sak.

Enligt Göteborgs-Posten är citaten från AFA så fruktansvärda att det inte ens går att återge i skrift. Enligt GP och Sandelin förenas nazister, AFA och islamister av ”fanatismen, föraktet för demokrati och parlamentarism, det iskalla övermänniskoidealet, våldsdyrkan, känslan av att stå ovanför lagen, hatet mot USA och kapitalismen, konspirationstänkandet samt naturligtvis antisemitismen, ibland översatt till antisionism.”

Det här är naturligtvis skitsnack. AFA (varför denna fixering vid AFA förresten, den autonoma rörelsen består ju av en mängd organisationer). AFA sysslar inte med antiimperialism. Alltså har de ingen uppfattning om USA och imperialismen. De flesta medlemmar i AFA är förmodligen anti-imperialister. Men det är en annan sak. Att anti-semitism skulle förekomma bland AFA-medlemmar är bara dumheter som plockats fram ur skåpet med lagrade fördomar.

Att AFA-medlemmar skulle förakta demokrati är bara ytterligare en fördom från samma skåp. Däremot föraktar de förmodligen den parlamentariska demokratin som den ser ut i Sverige. Men Sveriges modell är inte det samma som demokrati. Det finns stora inskränkningar i vad vårt parlament kan besluta om. Och alltfler områden tas bort från demokratisk kontroll.

Att islamistfundamentalister visar åsikter som liknar nazisters är jag inte ett dugg förvånad. Islamsk fundamentalism (Ja all religiös fundamentalism) är extremhöger.

Och härpå följer beviset på att den svenska vänstern i själva verket är ”judehatande högerextremister”. Vänstern demonstrerar i samma demonstrationer som Hizbollah. Och de är ju enligt Sandelin just ”judehatande högerextremister”. Så otroligt dumt. Om vi i vänstern ordnar demonstration mot Israels ockupation av Palestina och det dyker upp 400 Hizbollah-anhängare. Hur menar karln då att vi ska göra? Slänga ut dom och få upplopp och kravaller på halsen. Det låter sig helt enkelt inte göras. Och jag begriper faktiskt inte hur detta på något sätt gör vänstern till högerrextremister eller antisemiter. Är det inte snarare så att Sandelin är högerextremist och islamofob? Eller är det Johan Dahlbäck som är det?

Att man är mot Israels ockupation av Palestina och USA:s ockupation av Irak innebär inte att man är antisemit elelr islamsk funxamentalist. Eller sympaistesaerar med sådana åsikter ller organsiationer. Magnus Sandelins slutsatser när det gäller detta går långt utanför gränsen för anständighet. Att nazister var/är emot USA:s ockupation av Irak innebär inte att nazister och vänstefolk är det av samma anledning eller på något sätt delar uppfattningar. Att påstå nåt sånt är bara inskränkt och tyder på att Sandelin har svårt att hålla isär olika saker. Det är lika dumt som Per Goebbels försök att göra vänstern till islamister.

Till sist. Vänstern har inte någon gång slagit ner oskyldiga. De enda som gjort sådant är extremhögern. Nån gång kan väl alla liberaler lära sig fakta, ta reda på verkligheten och agera utifrån den. Istället för att fabulera om att den autonoma vänstern egentligen är fascister och antisemiter. Något som är rena påhitt ur dessa liberalers fantasifulla hjärnor.

Och för den som är intresserad. Det har alltid funnits en vänster som inte anser att islamister är bundsförvanter i den anti-imperialistiska kampen. (AFA anser ju knappast det heller). Men ibland så kan de bli att man slåss ihop pga omständigheterna.

Recensionen i DN ifrågasätter precis som jag ståndpunkterna och slutledningarna i Sandelins bok och det hedrar recensenten. Och det visar att Sandelin helt klart är ute och cyklar.

Bloggat: Anna-Lena Lodenius
Borgarmedia: SVT, Metro
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jimmy S. Windeskog

  Bevisligen har du ju inte läst boken innan du recenserar den då det redan i inledningen står att han inte ser socialisters och naxisters våld på samma sätt (fast de ju är lika).

 • Jimmy S. Windeskog

  ”Till sist. Vänstern har inte någon gång slagit ner oskyldiga. De enda som gjort sådant är extremhögern. ”

  Siktar du på något humorpris i den tungre klassen?

 • Anders_S

  Jag har som sagt inte läst boken. Och recenserar den inte heller. Jag recenserar snarare recensionerna. Kommer att skaffa mig boken på bokmässan och sen recensera den.

 • Z

  Jimmy – Om du t.ex hänvisar till demonstrationer så som i Göteborg 2001 hände det förvisso att personer i demonstrationerna anföll oskyldiga, men dessa var alla ( som jag är medveten om ) folk som inte var extremvänster, snarare var de bråkstakar som tog tillfället i akt och var del av masspsykosen som ett upplopp innebär.

  Men, om man läser BRÅs rapporter så existerar det inte någonting som våld från vänsterextremister mot oskyldiga som inte är nazister. Det kan väl tänkas att en nazist inte alltid har börjat att slåss innan han fått spö, där finns det exempel på att vänsterextremister har anfallit dem, men knappast mot någon som inte är involverad.

 • Anders_S

  Jimmy har desutom rätt med invändning nummer två: Det borde stått ”extremvänstern har nästan aldrig slagit ner oskyldiga. Extremhögern har gjort sånt i mycket högre grad”.

 • Jimmy S. Windeskog

  – ”Vänsterextremister/vanliga bråkstakar/nazister”, skilj på de grupper i varje nämt tillfälle den som kan.

  – Vänsterextremister står ju för betydligt mer störningar av möten än nazister, nazister för ett mindre förekommande våld men som jag upplever ofta är betydlig grövre (akktacer som mot SD nationaldagen i förrfjol oräknat).

  – Att såga en bok som man inte läst, inte ens orkat att låna på ett bibliotek, kanske säger lite om hur seriös nämnt blogginlägg är.

  – Jag har vid mer än 100 tillfällen sett vänstermänniskor störa och/eller attackera demokratiska torgmöten. Jag antar att denna taktik inte finns med i dina beräkningar Anders?

 • Anders_S

  Jimmy – läs ordentligt.

  1.Jag har inte sågat boken. Jag har kommenterat/sågat mannens uppfattningar utifrån recensioner och vad han sagt i intervjuer. Har aldrig uppgett att jag gjort nåt annat.

  2. Helt enkelt inte sant att vänstern stör fler möten än högerextremister. Hänvisar återigen till BRÅ:s och Säpos statistik som klart visar högerextremister betydligt högres brottslighet och våldsbenägenhet. Även om både högerextremistiskt våld och vänsterextremistiskt våld minskar i dagens Sverige.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Åter till boken “Extremister”()

 • Pingback: Magnus Sandelin och hans bok Extremister | Svensson()

 • Pingback: Antisemitismen som politiskt vapen | Svensson()