Invandrarvänliga Sverige

Enligt mångfaldsbarometern är Sverige ett mycket invandrarvänligt land. Det visas i den undersökning som idag refereras av de flesta tidningar.

Som gör en stor nyhet av en mindre sak i undersökningen. Nämligen att många i Sverige (44%) anser att sjal ska vara förbjudet i skolan. Jag tror majoriteten av svenskarna också anser att keps ska vara förbjudet under lektionerna. Om det avspeglar islamofobi eller om det mer avspeglar hur vi ser på ordning och reda det kan vi inte säga utifrån undersökningen. Alltså måste inte en sån uppfattning vara främlingsfientlig. Undersökningen visar inte heller huruvida sjal i skolan är ett verkligt problem eller inte. Men med tanke på att det finns omkring 90 000 troende muslimer i Sverige förefaller det osannolikt att det skulle vara nåt större problem.

Några resultat från undersökningen är:

Postiva attityder i förhållande till invandrare överväger gentemot negativa.
89 procent anser att alla invandrare borde ha samma arbetsvillkor som svenskarna.
83 procent har goda eller mycket goda erfarnheter av kontakter med invandrare.
71 procent anser att invandrare ska ha exakt samma sociala rättigheter som infödda.
68 procent tycker religion är en privat sak som inte bör påverka arbetet varken när det gäller klädsel eller arbetstider.
62 procent anser helt eller delvis att bostadssegregationen beror på att invandrare väljer att bo med sina landsmän.
28 procent anser att om det flyttade in alltför många invandrare i min trappuppgång skulle jag överväga att flytta.
61 procent tycker att den etniska mångfalden utvecklar Sveriges kultur.

Sen kan man också ifrågasätta vissa frågor. Vad menas exempelvis med invandrare i det följande:

63 procent tycker att invandrare som begår brott i Sverige ska tvingas lämna landet.

Menar man utländska medborgare, svenska medborgare som invandrat, eller vad? Menar man en finne (1/3 av alla invandrare i Sverige). Så länge sånt inte är klargjort betyder frågan och svaret faktiskt ingenting. Den blir otolkbar.

Sen är också frågan hur vi ska tolka det faktum att en majoritet av svenskarna tror att muslimska kvinnor är mer förtryckta i hemmet än andra kvinnor. Om det är så i verkligheten avspeglar det ju ingen fördom, utan en realism. Så för att kunna säga något om den siffran måste en undersökning av verkliga förhållanden göras. Det gäller för övrigt fler siffror och frågor i mångfaldsbarometern. Exempelvis frågan om bostadsval som jag redovisar ovan. Därför anser jag att barometern är i stort sett oanvändbar om inte en jämförelse med verkliga förhållanden görs.

Att de extrema åsikterna fördubblas i enkäten beror ganska säkert på Lars Vilks och debatten kring hans teckning. Och fördubblingen är ju inte så allvarlig, oavsett vad DN och Nyamko Sabuni säger. En ökning från 2,5% till 5% känns inte speciellt alarmerande. Speciellt inte som den troliga orsaken är en speciell debatt under den period undersökningen gjordes.

Överhuvudtaget undrar jag om frågorna. Hur definieras invandrare? Tänker de flesta då på de 50% av invandrarna som är från Norden och Nordeuropa? Hur tolkar en gammal svensk människa ordet slöja? Antagligen som något som täcker ansiktet. För det betyder ordet för en sån som mig. Hade resultatet blivit detsamma om man frågat om sjal? Det tror jag inte. Sjal hade ju alla kvinnor i Sverige när jag var liten.

Borgarmedia: SVD, DN
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Jah Hollis

  Det vore intressant att få veta hur människor som är med i sådana här undersökningar definierar en invandrare.
  Det är väl ytterst ovanligt att man tar en finne, en dansk eller kanske en britt eller amerikan som exempel på invandrare här i Sverige.
  Trots att det, som du skriver, finns ganska många representanter från de grupperna.

 • CV

  Jag tror att det finns invandrarfientlighet i en del grupper. Men det där med sjal eller slöja tycker jag är fel att föra till det. I morgon på bokmässan ska några kvinnor prata på en presskonferens. Det är kvinnor som hoppat av från islam och som kommer från arabiska länder. Jag kan tänka mig att de är negativa till slöjan. Är de då främlingsfientliga?
  mvh
  RS
  kulturbloggen.com