Ryssland och Kina backar upp Burmajuntan

Allt tyder på att militären slagit ner demonstrationerna i Burma med våld och att hundratals människor blivit dödade. I FN hindrar dock Ryssland och Kina säkerhetsrådet från att ta upp Burmafrågan.

Nyckeln till om diktaturen i Burma sitter kvar eller inte är en annan diktatur, Kina. Det verkar denna gång som Kina valt att fortsätta sitt stöd till militärjuntan i Burma.

En del borgerliga tyckare går så långt att de vill ha en regelrätt invasion från Väst för att störta juntan i Burma. Att sådant fungerar väldigt dåligt har vi sett många gånger. I Afghanistan, Irak och Somalia för att ta tre nutida exempel. Ockupation från väst löser oftast inga problem, snarare förvärras läget i de ockuperade länderna. Våldet och osäkerheten för vanligt folk ökar.

Det bästa sättet att störta juntan i Burma är förmodligen att sätta press på Kina. Något som kanske skulle sätta press på Kina är en bojkott av OS som en del bloggare föreslagit. Eftersom väst definitivt är delansvariga för att regimen i Burma har kunnat sitta så länge är en sådan åtgärd inte för mycket begärt. En åsikt som också Desmond Tutu delar.

Bloggat: Paolo Pissoffi, Anna Ardin, LOKE
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SVD1, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements