Bokmässan

För min del tycker jag bokmässan blir tråkigare och tråkigare. Samma författare/journalister/kändisar pratar i många olika montrar eller på seminarier.

Antalet montrar med konstiga prylar, mojänger och saker blir allt större medan antalet montrar med intressanta småtidningar och tidskrifter blir allt färre, allt mindre och allt mer utspridda. Då hjälper det inte att Desmond Tutu sa intressanta saker om Burma. Och att Mark Lynas liksom Andreas Malm pratade om klimathotet. Fast det missade jag. I det stora hela blir det ointressant ändå.

Normalt brukar jag försöka besöka bokmässan på torsdagen eller fredagen. I år gick inte det då jag behövde arbeta de två dagarna. Så därför besökte jag mässan på lördagen då det var tjockt med folk och ganska jobbigt trångt vid Aftonbladet/Kulturs och Sveriges Radios montrar.

Det enda jag lyssnade på var faktiskt Åsa Linderborgs prat om sin senaste bok. I övrigt spenderade jag mest tid i Arbetarens/Fronesis/Ord och Bilds monter. Där fick jag bland annat reda på, av chefredaktören Rebecka Bohlin, att Arbetaren startat en feministblogg. Med några rapporter direkt från bokmässan.

Andra montrar jag tillbrinagde tid var en där det fanns båden en SÄPO-agent och en KGB-agent. Före detta. Fast fan vet med KGB-snubben som var en läskig typ. Där diskuterade jag upproret i Warsawaghettot med en författare som skrivit en bok om det. Samma sak (och en del annat) diskuterade jag sen med en vän i judiska församlingens monter. Jag såg också till att införskaffa Magnus Sandelins bedrövliga bok Extremister.

Dessutom är det ju alltid roligt när nåt händer som var fallet vid denna bokmässa när SAC protesterade mot Bonniers. Inte för att jag såg det personligen. Men det verkar ju ha varit en bra aktion där den uppenbarligen rätt puckade Paolo Roberto fick möjlighet att göra bort sig.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements