Nazism och fotbollshuliganer

Kopplingen är känd sedan länge. Det finns gott om nazister bland vissa fotbollslags fans. Eller ska man kanske säga i vissa fotbollslags firmor, det som av polisen kallas problemsupportrar och i många tidningar för huliganer.

Dessa fotbollslag är stockholmslagen AIK och Djugårdens IF, IFK Göteborg och Helsingborgs IF. Även GAIS, Hammarby och Malmö FF har firmor. Dock är dessa inte lika förknippade med nazism. Vissa lag, exempelvis IFK Göteborg har flera s.k. firmor.

Den IFK Göteborgs-firma som normalt förknippas med nazism är Wisemen. Därmed inte sagt att alla i firman är nazister, eller ens att en majoritet är det. Men kopplingen finns där. Kopplingen mellan IFK:s firmor och nazismen som visat sig flera gånger under hösten i Göteborg, bl.a. i samband med bränderna i Lövgärdet, vid ett överfall på förmodade GAIS-supportrar som satt på Gamle Port och vid de högerextremistiska våldsutbrott som ägt rum under den tidiga hösten i Göteborg.

Wisemen var också inblandade i Göteborgshändelserna 2001, genom att överfalla demonstranter på Vasaplatsen och sen därefter skyddas av polis. Något som utlöste många vänsterdemonstranters vrede.

Vidare sägs det att Wisemen har agerat vakter vid flygbladsutdelningar som den nazistiska gruppen Göteborgs Fria Nationalister (GFN) haft under hösten i Göteborg. Det verkar ju inte helt osannolikt då det finns personer som är med i bägge grupperingarna.

Nu har vad som troligen är nazister/högerextremister i AIK:s firma överfallit israeliska Hapoel Tel Avivs supportrar efter en match. En sak är att lag från Israel inte borde vara tillåtna att spela i Europeiska cuper etc. Israel borde bojkottas och utestängas från alla idrottsliga sammanhang. Det är en ockupationsmakt som förtrycker palestinierna och borde därför inte släppas in i den euopeiska gemenskapen, inte ens på idrottens område.

Men det är samtidigt helt oacceptabelt att Tel Avivs supprortrar blir överfallna av nazistiskt lagda huliganer när de lämnar en match.

Det som är verkligt intressant i dessa sammanhang, med nazism och fotbollshuliganism, är hur klubbarna tänker ta itu med det hela. Det kanske inte bar handalr om ett problem med våld, utan kanske också ett problem med åsikter och attityder bland huliganerna. Hur ska klubabrna rensa ut nazisterna bland supportrarna? Hur ska klubbarna ta itu med våldsideologin bland firmamedlemmar? En våldsideologi som också återfinns bland högerextremister. Och somibland förenar fotbollshuliganismen med nazismen.

Borgarmedia: SVD1, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Jag förstår inte riktigt vad du menar Martin. I Wisemen finns nazister. De har förbindelser med GFN. Vad är problemet?

    Det är klart att du som GAIS:are inte gillar Wisemen. Nåt annat har jag inte heller påstått.

  2. Från Expo 3-4/2005:

    Nazisterna som slåss i klubbens namn. Utomlands är nazister och rasisters koppling till fotbollsvåldet väl dokumenterat. I Sverige var skinnskallarna ett framträdande inslag i supporterkulturen på 1980-talet. Expo har granskat hur det ser ut i dag. Slutsatsen är att det är i Helsingborg som problemen med nazister inom den organiserade firmakulturen är som störst. Mer än 100 nazister har de senaste åren slagits i klubbens namn.

  3. Du är så mycket ute och cyklar man kan bli. Visst finns det nazister inom firmorna precis som det finns folk från AFA. Det finns även judar, palestinier, muslimer och kristna, sossar och Moderater. Men vänta nu det finns alla sorters människor i firmorna. Att bara peka och säga att det finns nazister är som att säga att Ericsson är ett nazistiskt företag för att dom har 1 nazist anställd.

  4. Pingback: Svensson » Blog Archive » Polisen kan vara ett problem

  5. Pingback: Svensson » Blog Archive » Överklassgrabbarna åtalas

  6. Pingback: Hells Angels och högerextremister | Svensson