Högerextremism i Rödeby

Rödeby är ett av de områden i Sverige där högerextremistiska partier får mest röster. I förra valet fick Sverigedemokraterna 9,6% i Rödeby N valdistrikt, 12,07% i Rödeby S och 16,25% i Fridlevstad. Jag tror det finns ett samband mellan förföljelserna av en lätt förståndshandikappad kille och högerextremismen i bygden. Killarna som mobbade och trakasserade honom behöver inte vara högerextremister, men de kallas för nazister i en kommentar till en av artiklarna i BLT om tragedin i Rödeby. Men den allmänna inställningen mot avvikande som speglas i högt röstetal på högerextrema partier kan ha påverkat hur folk i bygden reagerat på trakasserierna av en avvikande person.

Det inträffade är en tragedi för alla inblandade och ett totalt misslyckande för ansvariga myndigheter. Allt från socialtjänst till polis och åklagare. Är det dessutom så att det finsn högerextrema åsikter bland de som trakasserat är det ännu värre. Då är beteendet inte bara förankrat i dåligt uppförande utan också i en ideologi. Då blir det också så att även ideologin i fråga, högerextremismen, nazismen, måste bekämpas.

Om det skulle vara så illa betyder det att högerextremism kan vara inblandat i flera av de våldsdåd vi sett den senaste tiden i Sverige. Fotbollshuliganer som stått för mycket våld är ofta högerextremister. Killarna som mördade en annan ung kille i Stockholm uppges ha kontakter med fotbollshuliganer.

Högerextremism kan inte bekämpas med upplysningskampanjer och fina planer eller hårdare lagar etc. Det krävs ideologi och en annan politik i samhället för att högerextremism ska kunna bekämpas.

I en del andra ungdomsbråk som inträffat den senaste tiden har andra sociala motsättningar spelat en viss roll. Klassmotsättningar, men även rasism i västra Göteborg exempelvis. Så jag skulle inte bli förvånad om det finns liknande ingredienser i bråket i Stockholm eller nere i Rödeby.

I alla ungdomsbråk jag själv var med om på min ungdomstid fanns det olika sociala och politiska ingredienser förutom de mer personliga. Och utan lösningar på de sociala problemen med rasism, högerextremism etc så kan man inte få bort våldet mellan ungdomar eller motsättningar mellan olika ungdomsgrupper.

Men slutligen. Ungdomsvåldet är inte värre nuförtiden än förr. Det var likadant när jag var ung. Där jag bodde fanns det också en klar koppling mellan raggare och våld. Raggare med extremhögeråsikter. Så en koppling mellan högerextremism och våld är inget nytt. Det är en koppling som funnits väldigt länge.

Slutligen, kom ihåg. Våldet i samhället ökar faktiskt inte. Hårdare tag hjälper inte.

Bloggat: Hell-man
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Grue

  Våldet ökar visst. Antalet våldtäkter har fördubblats dom senaste tio åren, antalet misshandelsfall fördubblats på dom senaste 20 åren, etc – samma visa vad gäller alla våldsbrott. Läs på innan du uttalar dig!

  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=5&name=/statistik/10/10La_anm_fr1950.xls&url=/statistik/10/10La_anm_fr1950.xls

  Att du försöker koppla ihop Sd säger nånting om nivån på Sd-kritikerna.

 • Jimmy S. Windeskog

  Snacka om att greppa efter halmstån.

  Tror till och med en vänsterextremist som dig kan lite bättre om du bara anstränger dig något!

 • Anders_S

  Jimmy: Jag anser att den kulturella och sociala miljön i ett samhälle påverkar vad som händer.

  Grue: nej våldet ökar inte. Att anmälda våldtäkter ökar beror på ändrad lagstiftning. I stort sett hela ökningen beror på att saker som inte betraktades som våldtäkt för 10 år sen idag betraktas som våldtäkt och på ökad anmälningsbenägenhet. Jag har skrivit en mängd inlägg om detta med hänvisningar till statistik. Klicka på etiketten våld och läs.

 • Anders_S

  Godkände inte ett inlägg av siganturen George. Detta därför attd et innehöl en mängd faktafel om kommunismens och nazismens brott.

 • george

  Tyvärr inser jag nu att du censurerade mitt inlägg.
  Dessa fakta kommer från en kommission (CNRS) som sammanställt Kommunismens brott, att du inte vågar publicera mitt inlägg är direkt skrämmande! Våga besvara frågorna!

 • george

  Snälla, jag ber dig, censurera inte mitt inlägg. Det finns inget faktafel i mitt inlägg. Att du blundar för sanningen är så skrämmande att jag verkligen vädjar till dig, censurera inte! Just nu beter du dig exakt så som de höger och vänsterextrema som du vill skydda världen ifrån. Bete dig inte som de fanatiker gjorde, som trodde jorden var platt!
  Fakta är något som vinnaren presenterar, det är först nu på 2000-talet som sanningen kryper fram, när sanningen inte längre går att dölja! Den fakta och propaganda som du blivit matad med, den måste ifrågasätta och kontrollera själv! Snälla, för mänskligheten och dess offer, läs, tänk, kontrollera och ifrågasätt, samt censurera ALDRIG!

 • Aake exilensen

  Sanslöst. Skulle raggare vara högerextremister? De gamla raggare jag känner till bor i villa, har bil fru barn hund katt jobbar fabriken och har hittills röstat sosse.

 • Anders_S

  aake: De raggare som fanns där jag bodde var högerextremister i stor utsträcknig. Jag har aldrig hävadat att alla ragare var/är högerextremister.

  George: Du skriver felaktiga faktauppgifter som ej går att verifiera mot oberoende källor.

  T.ex. att nazismen dödade 11 miljoner människor. Den siffran är en lågt räknad siffra på antalet dödade i dödsläger, judepogromer och koncentrationsläger och utelämnar den mängd andra människor som nazismen dödade.

  Sen jämför du den siffran med en siffra som möjligvtis kan ange alla som dog i stalinistiska länder under 2:a världskriget och på 30-talet. Knappast en bra siffra på stalinismens brott det heller.

 • myriam

  Och om nu dessa snorungar leker ”nazister”? Vad betyder det? Vad ska du göra åt det?
  Att vi fått den reaktionen i samhället beror på att de senaste 50 årens regeringer tryckt ner folket. De unga reagerar genom att skapa en ”tro” på något som är annorlunda. Sedan beror det mer på vilka kompisar man har om man blir ”vänster” eller ”höger”.
  Hatiska utfall som dina trappar bara upp våldet.

 • Anders_S

  myriam: Jag känner inte att jag skrivit speciellt hatiskt. Framförallt inte mot de inlbandade. eventuellt skriver jag hatsikt mot eliten och överheten i samhället. Den ilskan tycks ju du dela med mig.

 • Mr Brown

  Kanske kan man se det så här: de som vill använda våld som medel söker sig till sådana organisationer eller grupper som uppmuntrar det. Med tanke på det grova våld som personer med anknytning till högerextrema rörelser ägnat sig åt de senaste åren så är det inte konstigt att kopplingen görs. Jag pratar om bilbomber, brevbomber, dödsmisshandlar, rena mord, konspiration till mord etc. etc. Att Anders drar de paralleller han gör är därför inte så konstigt.

 • Jonas L

  Jag betraktar mig som vänsteranhängare, men jag har just nu ingen lust att gräva ner mig i det ständigt pågående bollandet av anklagelser mellan högern och vänstern.

  Vad som intresserar mig betydligt mer är om moppegängets trakasserier av den förståndshandikappade pojken och hans familj har underblåsts av de allmäna högerextrema strömningar som uppenbarligen funnits i Rödeby. I så fall kan man ju också misstänka att deras föräldrars (och övriga vuxnas) bristande benägenhet att göra något åt situationen också har med högerextrema tankemönster att göra. Fascism/nazism kännetecknas ju av förakt för svaghet. (Därmed inte sagt att Sd i sin nuvarande form nödvändigtvis är att likställa med nazister, men det kan ju inte rimligtvis förnekas att partiets ursprung finns i nynazistiska kretsar på 80- och 90-talet.)

  Under alla omständigheter tycker jag det är högst suspekt att en så stor del av Rödebyborna beter sig som om 15-åringen var ett helgon, och vägrar att bemöta det faktum att han umgicks i ett kriminellt gäng och deltog i deras trakasserier av familjen.

 • Jonas L

  ”Alla handikappade ska utrotas”, var budskapet i ett av de hot som familjen utsattes för. Var fan får ungdomar sådana värderingar ifrån? Det skulle inte förvåna mig om det fanns någon sorts tyst medgivande från de vuxnas sida.

  Ju mer information som framkommer om omständigheterna bakom det inträffade, desto mer osannolikt förefaller det att de vuxna var ovetande om vad som pågick!

 • lalli

  på den senaste tiden har vålden ökat mer än förut och det tycker jag med.
  ni måste läsa den här!!!!
  http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=2&action=pod_show&id=5
  Media oxå hade under den senaste tiden starka nyheter som handlar bara om våld det vill säga dödvålden och på första sidan liksom på aftonbladet o andra tidningar.

 • Jorma

  Nä ”Anders” nu får du sluta sprida lögner! Det står inget om att dessa killar skulle vara nazister där du länkar! Att dra nytta utav en ren tragedi i ditt vänsterpolitiska syfte i jingeklass är nog lägre än lågt. Höj ribban nu….”Anders”.

 • Jorma

  Föressten ”Anders”…varför döljer du dig bakom ett svenskt namn som alias? Vad är fel med ditt egna? Za…..

 • Pingback: Rödeby-mordet och högerextremismen | Svensson()

 • Pingback:   Högerextrem kultur leder till hot — Mullvaden()

 • Pingback: Sociala myndigheter visste inget | Svensson()

 • Pingback: Våld, våld, våld | Svensson()