Högextremister? Överklass?

Först några klargöranden med anledning av några kommentarer på mitt förra inlägg om ungdomsvåld.

1. Vuxna är ansvariga för hur unga blir. Det är vi som uppfostrar dem. Alltså har vi ett ansvar för att de inte ska bete sig hur som helst.
2. Samhället har ett ansvar för hur människorna som lever i det uppför sig. Det betyder att den ideologi, den livsfilosfoi som omfattas av eliten, regering, media etc påverkar alla människor i ett samhälle. Är ideologin individualism, en ”tänk på dig själv – skit i andra”-ideologi kommer det att påverka hur människor och ungdomar beter sig. I negativ riktning som jag ser det.
3. Alla vuxna, också den borgerliga regeringen är ansvariga.
4. De aktuella ungdomarna är naturligtvis också själva ansvariga för sina handlingar.
5. Genom att skriva personliga påhopp, skvaller, skit och skräp i media hjälper skribenter och journalister till att skapa ett omänskligt samhälle.
6. Ett omänskligt samhälle skapar omänskliga människor.

Sen har det (om vi ska lita på tidningarna) framkommit ett antal obehagliga uppgifter om de som begick mordet i Stockholm. Minst en av dem är från den svenska eliten, från överklassen. Ja tydligen kallades hela den grupp som misshandlade killen till döds för ”brats”. Vilket är ett namn på överklassungdomar, inklusive sådana som gärna vill vara överklass. Ett visst mått av överklassarrogans har kanske spelat en roll i det inträffade kanske?

Vidare säger ryktena att några av de inblandade har kopplingar till fotbollshuliganism. Kanske ett inslag av våldsdyrkan finns med i bilden också?

Och hur är det med kopplingar till högerextremism och främlingsfientlighet. Sådant är ju flitigt förekommande bland fotbollshuliganer. Och den dödade killen hade ett namn som tyder på att en eller båda föräldrarna härstammar från ett annat land. Kanske har främlingsfientlighet också spelat en viss roll i dödsmisshandeln.

Jag vet inte om något av ovanstående tre påståenden/frågor om dödsmisshandeln har nån relevans i verkligheten. Men de måste nog ställas. Finns det främlingsfientliga motiv? Finns det kopplingar till fotbollshuliganism? Vilken roll har överklassarrogans spelat?

Läs också Opassandes mycket bra inlägg om ungdomar och våld.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, AB
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • E

  ”Sen har det (om vi ska lita på tidningarna) framkommit ett antal obehagliga uppgifter om de som begick mordet i Stockholm. Minst en av dem är från den svenska eliten, från överklassen. Ja tydligen kallades hela den grupp som misshandlade killen till döds för ”brats”. Vilket är ett namn på överklassungdomar, inklusive sådana som gärna vill vara överklass. Ett visst mått av överklassarrogans har kanske spelat en roll i det inträffade kanske?”

  Menar Svensson att det konstiga i den här situationen är att förövarna skulle vara ifrån den så kallade överklassen (vilken förlegat begrepp, förresten…)? Som om det skulle kännas bättre, mer naturligt, om det var arbetarkids som slog ihjäl varandra. Man kan nästan få intrycket att Svensson faktiskt tycker att den där överklassen är lite bättre än oss ändå.

 • Luntmakaren

  Betr texten:

  situationen är att förövarna skulle vara ifrån den så kallade överklassen (vilken förlegat begrepp förresten…)? Som om det …

  Jag anser att överklass, medelklass och arbetarklass inte alls är förlegade begrepp. Det finns inte bättre begrepp som påvisar hur samhället är skiktat. Det gäller ännu i dag och som det ser ut även i morgon.
  Tack för ordet och peace to all people!

 • E

  Att samhället är skiktat håller jag med om, men jag anser ändå att benämningarna borde ändras. Även om ”överklass” i viss mån har blivit likt ett skällsord, så får i alla fall jag fortfarande en känsla av att det är en elitklass det rör sig om, någonting att sträva efter. Arbetarklass känns för mig fortfarande som ett relevant uttryck, men överklass skär lite i öronen.

 • Alexander

  Angående ev. högerextremism:

  Killen från eliten är Sebastian Bonnier. Vet inte om han är jude, men Bonnier är ju iaf en judisk släkt.

  Av de andra är en svart och en är polack.

  Träffade några kompisar till Bonnier nu i helgen. De försökte provocera oss, men vi ville inte ha något bråk så de letade upp en ensam kille istället.

 • Anders_S

  Verkar inte så troligt med högerextremism. Iofs kan polacker ofta vara högerextrenma. Svarta likaså (ex. Arklöv) liksom judar.

  Känner även till högerextremister av pakistanskt, finskt, turkiskt, och irakiskt ursprung.

 • Pingback: Har de verkligen klantat tilt det igen? | Svensson()