Vuxnas ansvar – samhällets ansvar

Självklart är det vuxnas ansvar att ungdomar spårar ur. Självklart är det samhällets ansvar att ungdomar spårar ur. Om ungdomar inte visar respekt för människovärdet är det samhället och vi vuxna som misslyckats.

Men det handlar inte om moral. Moralistiskt snack och moralistiska lösningar fungerar inte. Det handlar om politik. Vilka signaler vi som vuxna skickar ut. Vilka signaler eliten i samhället skickar ut. Vilka signaler elitens bandhundar i media skickar ut. Det är det som det handlar om.

Så länge eliten och media talar om att ”ensam är stark” och ”satsa på dig själv och skit i andra” så sänds fel signaler. Så länge det finns förnedringsbloggar (Schulman var inte ensam) och förnedringsjournalistik i media sänds fel signaler ut.

När regeringen låter fattiga och sjuka betala för rikas skattesänknigar sänder de ut fel signaler. För då säger man att det som gäller är att åt den som har ska vara givet. Regeringen säger i klartext att vi ska skita i andra, skita i solidaritet etc. Så länge vi har en sån politik kan vi inte med trovärdighet uttala oss kring ungdomsvåldet. För det är eliten i samhället och vi vuxna som skapat ungdomarna. Som uppfostrat ungdomarna.

Och vi går tyvärr även i Kungsholmsmålet och i Rödeby (Där trakasserierna mot den utsatta familjen fortsatt liksom medborgargardelikande hot) vidare i samma spår. Att hänga ut de skyldiga till misshandeln på Kungsholmen är att bete sig likadant som mördarna. Det finns ingen anledning att låta 16-åringar löpa gatlopp i media och på internet. Det är ett utslag av samma kultur som leder till misshandel av den typ vi såg på Kungsholmen.

Att hyra väktare för ungdomsfester är inte heller en vettig lösning på sikt. Det är bara en bekräftelse av samma kultur som lett till det vi sett på Kungsholmen. En förändring av attityder och kultur är vad som behövs. En sån kan bara uppnås om vi förändrar politiken i Sverige.

Att utreda socialtjänstens misslyckande i Rödeby är däremot en riktig åtgärd. För uppenbart måste de ha misslyckats rejält.

Borgarmedia: SVD, DN
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
  • Zarkow

    Anders_S continues his dishonest postings by linking lowered taxes with causing youth violence. Too bad he misses the bigger picture that 1) Youths have been fighting for a long time, 2) the Socialdemocrats have been in power most of these years.

    But in the retorical cesspool of the bloggworld, the facts takes a backseat.

  • Pingback: Svensson » Blog Archive » Blunda för problemen()