Motsatsen till hat, våld och mobbning

Katrine Kielos har skrivit ett intressant inlägg i tidningen Bang om kärlek. Den handlar om kärleken mellan kvinna och man, heterosexuell kärlek, feminism och hur vi ska dresseras till en fungerande vardag.

Den heterosexuella kärleksrelationen har idag som huvuduppgift att dressera människors gemensamma vardag. Idealet är effektivt, jämställt och demokratiskt. Man och kvinna förhandlar på lika villkor. När så inte är fallet så håller alla med om att det är orättvist.
//
Den moderna kapitalismen behöver människor som kan samarbeta utan friktion. Människor som ständigt vill öka sin konsumtion. Människor vars smak är standardiserad Kan påverkas och förutses. Människor som fungerar. Människor som går på.

Det är under dessa förutsättningar som det feministiska idealet om den jämställda relationen mellan kvinna och man har implementerats. Vi definierar idag en lycklig kärleksrelation som ett lyckat lagarbete. Mannen är inte längre kung utan partner i den gemensamma firman. Hans funktion är att hjälpa oss med allt det där som handlar om: ”att få vardagen att gå ihop”.
//
Feminismen borde lyfta blicken från nutidens kärleksideal om det jämställda, lättadministrerade, friktionsfria lagarbetet. Att byta olika förmågor och värden i hopp om att det i slutändan går ihop är inte att älska. Efter hur rättvisa principer det än sker: det är inte kärlek. Likhet är inte närhet. Jämställd men död är inget alternativ. Feminismen måste våga vara lite banalare och lite radikalare än så.

Men kärlek är inte bara kärlek till en partner. Det finns olika sorters kärlek. Kärlek är också kärlek till barn och barnbarn. Kärlek är att uppfostra, älska och skämma bort sina barn, sina barnbarn. Älskade barn blir inte hatande barn.

Kärlek är motsats till hat, hot, mobbning och våld. Kärlek är motsatsen till Alex Schulmans numer nerlagda blogg. Kärlek är att inkludera istället för att exkludera. Kärlek är solidaritet. Medmänsklighet. Att även fattiga och folk i utanförskap har rätt att leva bra. Kärlek är att dela med sig av överflöd. Det är motsatsen till girighet. Motsatsen till förakt. Motsatsen till arrogans.

Läs också Maria Sveland i GP.
Bloggat: Kajen
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements