Ungdomsvåld, överklass, högerextremism

Det är inte vanligt med ungdomsvåld i överklassen. Om det dessutom är så att det finns en koppling till fotbollshuliganism och extremhöger är det hela mycket ovanligt. Mr Brown tror att det faktum att offret för dödsmisshandeln på Kungsholmen och de misstänkta hör hemma i överklassen och övre medelklassen är anledningen bakom att det uppmärksammas så mycket i borgerlig media.

Men som jag skrivit tidigare, det är en uppmärksamhet som undviker att diskutera de verkliga frågeställningarna. En uppmärksamhet som därför inte kommer att leda till några lösningar. Och när det verkar som om media försöker strypa debatten blir det hela än underligare.

Det blir dock allt klarare att överklassattityder, arrogans och förakt för andra spelat en roll i i misshandeln på Kungsholmen liksom även i en del andra misstänkta brottsfall under senare tid. Något som Åsa Petersen skriver om i Aftonbladet.

Vad man alltså borde diskutera är varför högerextrema värderingar, förakt för andra människor, förakt för avvikande och liknande attityder sprider sig i samhället. Min uppfattning kring detta är solklar. Det handlar om elitens agerande, det handlar om regeringens föraktfulla politik, det handlar om medias jag-dyrkan och om många vuxnas medskyldighet i det spelet.

Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2
Bloggat: Annica Tiger
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Ungdomsvåld, överklass, högerextremism”

  1. Och jag antar att Socialdemokraterna och deras tid vid makten, är medskyldiga, så dumma kommentarer som säger att regeringen inte kan ha åstakommit så här mycket på så kort tid.. undanbedes.

  2. Tror du har rätt där. Överklassens arrogans och högerextrema värderingar och attityder har spridit sig. I ett samhälle där man misstror alla och föraktar svaga och sjuka – dvs. alla som inte är perfekta – har man gått över gränsen.
    Medkänsla, hänsyn och solidaritet är inga modeord för dagens unga – nu gäller det att satsa på sig själv, att synas och att bli beundrad. Klart att det samhällklimatet påverkar alla, speciellt de unga. Kombinera allt detta med gängkulturer och orealistisk våldsdyrkan – så blir konsekvensen dödlig.

  3. Att vara arrogant, förakta andra och bete sig allmänt svinigt har väl inget med den politiska skalan att göra???

  4. Vem som helst kan bete sig svinigt. Men det går också att göra politisk ideologi av det på olika vis:
    – Nyliberalism är en föreställning att man *bör* bete sig egoistiskt och att den som råkar illa ut får skylla sig själv.
    – Nazism är en föreställning att vissa är mer värda än andra och att de som anses mindre värda inte har rätt att existera.

Kommentarer inaktiverade.