Vilka bomber?

Vilka bomber finns bland oss? Inga så vitt jag vet. Sen dramat på västtyska ambassaden har det väl inte begåtts några terroristdåd i Sverige. De enda som sprängt bomber här i Sverige sen dess är ju kriminella gäng.

Om det nu finns unga muslimer i Sverige som vill dö martyrdöden, är det ju någon annan stans de funderar på att spränga bomber. Och deras ilska är definitivt kopplad till USA:s och Israels övergrepp i Mellanöstern. Det gör inte deras idéer försvarbara, men kanske förståeliga. Och förstår man varför något sker och händer kan man också åtgärda det. Förstår man varför vissa åsikter uppstår kan man också vidta åtgärder som undanröjer orsakerna till dessa åsikter. De grundläggande orsakerna till att unga muslimer vill bli självmordsbombare finns i Mellanöstern och en bidragande orsak är utanförskapet i Sverige. Något som underblåses av islamofober på de stora svenska tidningarna.

Så jag förstår inte riktigt det relevanta och viktiga i den, vad det verkar, bra filmen Det svider i hjärtat. I alla fall förstår jag inte DN:s rubrik, bomberna bland oss?

Samtidigt som DN kommer med meningslösa (i och för sig säkert välmenande) råd om hur vi ska förebygga muslimsk fanatism i Sverige, stöder man en regering som genom sin politik ökar utanförskapet i landet. En alliansregering som genom sin politik därför bidrar till att muslimska fanatiker skapas. Både genom politiken på hemmaplan, riktad mot arbetare och låginkomsttagere, arbetslösa och sjuka och genom politiken i Mellanöstern, med stöd till ockupationen av Irak och stöd till Israel. Råden i DN är därför inte ett dugg trovärdiga (förutom att de är naiva). Och precis som de stora tidningsdrakarnas islamofobiska skribenter bidrar regeringens politik också till att det kan bli lättare för Sverigedemokraterna att få ökat stöd i den svenska befolkningen.

Bloggat: Esbati, Mr Brown1, Mr Brown2
Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mr Brown

  Folks rädsla är inte alltid välgrundad, men för att svara på din fråga i rubriken. Jag kan bara komma på följande ideologiskt motiverade bombattentat i sverige:

  Bilbomben mot de två granskande journalisterna i Nacka utfört av högerextremister.

  En brevbombskampanj av högerextremister i skåne.

  En bilbomb (eller bilbränning?) av en intifadagrupp i centrala stockholm för några år sedan.

  Den förvirrade attacken mot ett Irakiskt röstningskontor (men en bomb var väl aldrig inblandat?).

  Och ett stort antal brandbombsattacker mot flyktingförläggnngar på åttiotalet förstås!

 • Anders_S

  Bilbränningar har förekommit många gånger i samband med kravaller. Det är inte terroristdåd.

  Det var gangsters som sprängde bomben mot journalisterna.

  Men attacken mot rsötningskontoert. Ja den kan väl räknas som terrorism. Faktiskt. Inte heller tycker jag brandbomberna mot flyktingförläggningarna är terrorism. De brukar inet räkans som det i alla fall. Fast kanske borde man göra det.

 • Mr Brown

  Var det gangsters som sprängde bilen? Där ser man. Minnet sviker.

  Jag är inte säker på att jag skulle kalla brandbomberna motflyktingförläggningarna för terrorism heller. Men de var ideologiskt motiverade och då hamnar man i en gråzon.

  Det senaste mest spektakulära terrordådet vi haft i det här landet är ju hursomhelst ambassadockupationen. Det har du helt rätt i. Allt annat bleknar i jämförelse.

 • Anders_S

  Ja så vitt jag minns var det gangsters. Jag har för mig att de kartlade mc-gäng.

  Ambasaad dramat är kanske det emst spektakulär, men inte det dödligast terrordådet i Sverige. Det dödligaste är attentatet mot Norrskensflamman. 5 döda. Utfört av högerextremister (poliser och militärer faktiskt).

 • Mr Brown

  Man lär sig något nytt varje dag 😉

  Får jag kontra med det faktum att brevbomben uppfanns i sverige.

  Och hur var det nu förresten egentligen med Amalthea?

 • Jonathan

  ”Om det nu finns unga muslimer i Sverige som vill dö martyrdöden”

  Varför denna tveksamhet? Det är ju deras egna ord, det är knappast så att de lämnar det öppet för tolkning”

  ”är det ju någon annan stans de funderar på att spränga bomber.”

  var inte så säker på det. Sverige är i deras ögon ockupant i Afghanistan. I vår globaliserade värld finns också en massa utländska intressen i Sverige terrorister kan vilja angripa?

  ”Så jag förstår inte riktigt det relevanta och viktiga i den, vad det verkar, bra filmen Det svider i hjärtat. I alla fall förstår jag inte DN:s rubrik, bomberna bland oss?”

  Måste vi få ett dåd i Sverige som liknar det i Londons tunnelbana för att du ska förstå syftet med att granska extrema rasister och antidemokrater som är beredda att gå i döden för sin sak? är rätt säker på att du inte hade reagerat såhär om det var en film som handlade om nazister.

 • Hampus Eckerman

  Jonathan, varför ska vi inte vara säkra på att muslimer inte vill spränga bomber i Sverige?

  Bin Laden gav ju själv Sverige frisedel när han sa att ”Vi är inte emot frihet och demokrati, i så fall hade vi attackerat Sverige”. Säga vad man vill om denne terrorist, men tydlig var han i alla fall.