Senfärdigt fack agerar

Sent omsider reagerar facket på missförhållandena i hamburgerbranschen. Man ämnar stämma såväl hamburgerkedjorna som viss franchisetagare. Det är ju bra och riktigt som jag ser det. Men frågan är varför facken är så senfärdiga med att agera mot hamburgerjättarna. Det som Uppdrag Granskning avslöjade är ju knappast en nyhet. Facket borde ha kunnat agera på liknande sätt som TV-programmets reportrar och på så sätt kunnat ingripa mot missförhållandena för länge sen.

I dagens samhälle duger det inte för fackliga företrädare att sitta på kontor under dagtid. Numera behövs mer aktivitet, mer agerande för att kunna tillvarata svenska arbetares intressen. Uppsökande verksamhet, kartläggning, filmning, fotografering, nattarbete osv är metoder som facken bor använda. Man funderar ju också på varför Hotell och Restaurang-facket i Göteborg i huvudsak har agerat mot mindre företag i branschen (helt riktig agerat i och för sig). Men aldrig agerat mot större företag som bryter mot lagar och avtal. Hamburgerrestaurangerna är ju inte de enda där det förekommer svart arbetskraft.

Lite skeptisk blir jag dock kring fackets agerande och vilka syften man har. Okej för att det är viktigt att kräva skadestånd. Men ännu viktigare borde det väl vara att ordna vettiga arbetsförhållanden. Och där tycker jag facket inte säger så mycket.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, AB, DN
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • MadMan

    Facket finns till för att bevaka medlemmarnas rättigheter gentemot arbetsgivarna. Det är skatteverkets, polisens och arbetsdomstolens sak att beivra brott. De icke organiserade svartarbetarna lät sina svarta inkomster gå före rätt.

    Facken och fackklubbarna runt om på arbetsplatser får välja sina strider, prioritera. Fackens verksamhet bygger lokalt på frivilligt arbete och centralt på medlemmarnas pengar. Du tycks mena att facket skall ta ansvar även för icke medlemmar.

    De anställda på arbetsplatsen får ta hjälp av centralt fackförbund och organisera sig lokalt och sedan själva styra upp lag- och avtalsenliga arbetsförhållanden. Facket kan inte sköta detta centralt, det räcker inte medlemmarnas pengar till. Fackligt arbete bygger i grunden på decentraliserat engagemang. Alla organiserade är en del av sitt fackförbund, inte kunder till en leverantör.