Passiva myndigheter

Svensken Dawit Isaak har idag, på sin födelsedag, suttit fängslad i mer än sex år. Svenska myndigheter har i hans fall visat en uppseendeväckande flathet och har uppenbarligen agerat mycket svagt. Eller inte gjort nåt alls. Oavsett om det varit en socialdemokratisk eller en borgerlig regering.

Frågan är om regeringen varit lika passiv om en fängslad svensk journalist hade haft namnet Anders Svensson. Jag tror inte det. I så fall är det passiva agerandet från svenska regeringar delvis ett utslag av rasism.

På journalisten Dawit Isaaks födelsedag går nu 30 redaktörer på flera svenska tidningar ut med ett upprop och kräver att den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt ska engagera sig. Jag tycker det är ett riktigt krav och stöder det.

Det är dags att den svenska regeringen agerar kraftfullt för att Dawit Isaak ska släppas fri.

Lite fakta om fallet Dawit Isak (från DN och sajten för att frige Dawit Isaak):

Den 42 årige journalisten Dawit Isaak är medborgare i både Sverige och Eritrea. Till Sverige kom han som flykting 1987 och bosatte sig i Göteborg, där hans hustru och tre barn bor i dag. Han försörjde sig som städare och blev svensk medborgare 1992. Han återvände till Eritrea 1996 och startade den regimkritiska tidningen Seit. Den 23 september 2001 greps han i den eritreanska huvudstaden Asmara och har sedan dess suttit fängslad.

Lite fakta om Eritrea (från DN):

Efter att först ha varit en italiensk koloni, ockuperades Eritrea av britterna 1941. FN beslöt 1952 att Eritrea skulle ingå i en federation med Etiopien, med stort självbestämmande. När etiopierna annekterade Eritrea tio år senare utbröt ett väpnat uppror som inte förrän 1993 slutade med att Eritrea blev självständigt. Många frågor förblev olösta och ett nytt krig med Etiopien rasade 1998-2000. Eritrea är en enpartistat med Folkfronten för Demokrati och Rättvisa som enda tillåtna parti. // Enligt organisationen Reportrar utan Gränser är Eritrea tillsammans med Nordkorea och Turkmenistan de länder i världen där det är sämst ställt med yttrandefriheten.

Den som är intresserad av fallet och befinner sig i Göteborg kan idag gå på ett möte:

Publicistklubben och Reportrar utan gränser bjuder in till samtal om Dawit Isaak till samtal på Göteborgs stadsbibliotek kl 14.00. Publicistklubben delar då ut ett nyinstiftat hederspris i Dawit Isaaks namn.

Borgarmedia: SVD1, GP, AB1, AB2, DN1, DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements