Kan det hända här?

En massaker i Sverige liknande den i Finland? Inte troligt. Men heller inte omöjligt. Om den sittande regeringen fortsätter sända ut signaler om att människor som är sjuka ellre arbetslösa ellr på annat sätt avvikande från den norm man önskar skapar man underlag för det människoförakt som behövs för att våldsdåd av den finska skolmasskertypen ska hända här också.

Regeringens arrogans och förakt för fattiga och sjuka kan skapa samma förakt hos en del vanligt folk. Tillsammans med en kultur i samhället där egot blivit allt viktigare och man bara ska ”tänka på sig själv” ökar risken för våldsdåd av olika slag. Risken ökar också i takt med att högerextremismen breder ut sig. Den misstänkte förövaren i den finska skolan är mycket riktigt också en högerextremist.

Så jag menar att man för att undvika den här typen av våldsdåd i Sverige så måste vi ändra politik i landet. Vi måste slå in på en väg med solidaritet, omtanke och gemenskap som viktigaste nämnare. Och bort från en politik som bygger på att ensam är stark. Bort från den nyliberala politiken.

Vi måste dessutom erkänna att många våldsverkare påverkats av högerextrema ideologier. För då blir våldet lättare at bekämpa. Det handlar inte i första hand om att bekämpa ungdsomsvåld. Det handlar om att bekämpa högerextrema åsikter inklusive nyliberalismen. Jag hoppas att vi kan förändra våra attityder snabbt och att politiken i Sverige kan förändras innan samma sak händer här.

Bloggat: Kärlek och Socialism, Teflonminne
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Joakim

  Okej men vad otroligt moget av det att säga om det sker i svergies är det moderaternas fel. Det var det mest dummaste jag hört och ärligt talat är det otroligt jälva oförskämt mot dom som är offer. Säger mer om dig om något. Finns bara ett namn för sånna som dig och det börjar på I och slutar på T.

 • Anders_S

  Det är naturligtvis allas fel. Alla vi som röstat fram en regering med en osolidarisk och egofixerad nyliberala politik.

  Sen har jag inte heller nämnt moderaterna så jag vet inte hur du läser egentligen. Alla regeringar som för en liknande politik är naturligtvis medskyldiga. Liksom vi som inte protesterat.

  Jag ser hela samhället sm sammanhängande. Det vi skapar i ena änden får konsekvenser nån annan stans.

  Det finns flera orsaker till att såna här sker händer:
  Samhällsklimatet (Det jag pratar om i mitt inlägg)
  Vapentillgång (det Jinge skriver om)
  Psykisk ohälsa (Kvällstidningarna vinkling)

  Båda de två senare sakerna påverkas av samhällsklimatet. Alltså är detta det viktigaste och det som i första hand måste dikskuteras.

 • Pingback: Jinges web och fotoblogg - politik, mediekritik och foto » ƒr problemet tillgÂngen p vapen?()

 • adma

  inte så konstigt med tanke på skolans nu tid

 • drf

  Jag tror att oavsett vilken politik som förs kommer det alltid finnas de som ”ser upp” till sådana här exitstrategies och därmed utför dem utan någon ideologisk eller politisk motivation.

  Tack för pingbacken! 🙂

 • Anders_S

  Ja, det kommer alltid att finnas sådnan människor. Det håller jag med om. Men politiken som förs i ett land och det sätt vi betraktar andra människor (vår kultur) har betydelse. Varför gör det enkelt för den typen av människor.

 • Stefan

  Det har hänt här.
  Han hette Mattias Flink och sitter vad jag vet fortfarande inne.

 • Anders_S

  Det har du rätt i. Hade helt glömt bort Mattias Flink (även om det inte är helt jämförbart, han var ju i det militära)

 • Mia

  Altså ja det kommer alltid finnas såna människor.
  och att länderna börjar bli helt medvetna om att man inte får göra vapen över huvudtaget! det kan dom väl la förstå

 • Simon

  Det är för fan lika troligt att det händer här som var som helst, det finna säkert många som ”vill” göra detta för de kanske e en ”kul grej”. Vem vet.

 • Dylan Klebold

  Anders_S har helt rätt. Man kan inte ställa samma krav på militärer som på vanliga människor. Vi betalara dem faktiskt med våra skattepengar för att de ska vara mordiska galningar som våldtar fiendens kvinnor och plundrar deras städer. You know what I hate…

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Ekofascism bakom morden i Jokela?()